Att tillbringa mycket tid med telefonen ökar risken för fetma: upptäckten av forskare

av Titti Carlberg

28 April 2022

Att tillbringa mycket tid med telefonen ökar risken för fetma: upptäckten av forskare
Advertisement

Hur påverkar dåliga vanor vårt fysiska välbefinnande? Säkert mycket mer än vad vi kan föreställa oss. Att tillbringa en dag på ett stillasittande sätt får inga konsekvenser, men att sitta eller ligga ner varje dag under en lång period får återverkningar på vår hälsa i längden. Forskare har undersökt sambandet mellan mobiltelefonanvändning och viktökning: finns det ett samband?

via LA Times

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Att använda sin smartphone för länge är inte bra: det vet vi alla. Flera studier har redan bekräftat att det blå ljuset som kommer från enheten kan förändra förmågan att somna, att långvarig användning av mobiltelefonen kan få återverkningar på nacken och synen. Vissa studier har undersökt sambandet mellan användning av smartphone och viktökning, och några av dessa - avslöjade vid ACC Latin America Conference - har gett värdefull information. Faktum är att de lyckades visa det, att tillbringa mer än 5 timmar framför en smartphone innebär att risken för fetma ökar med 43%

Varför händer det? Anledningen är främst du själv: att tillbringa för mycket tid med telefonen gör dig stillasittande och mer distraherad.

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Att ligga i soffan eller i sängen med telefonen innebär att hålla kroppen still, det finns ingen fysisk aktivitet som bidrar till ökad kaloriförbrukning. Och det innebär även att vi har våra sinnen någon annanstans, vilket hindrar oss från att helt inse hur mycket mat vi får i oss när vi är distraherade genom att titta på skärmen.

Forskare undersökte mer än 1000 studenter, och specifikt 700 kvinnor och 360 män med en medelålder på 20 år. Forskarna tittade på faktorer som användning av smartphone, livsstil, kost och träning. 36% av de manliga deltagarna var överviktiga, medan mer än 42% var feta. När det gäller kvinnorna var 63,9% av deltagarna överviktiga och 57,4% var feta. 

Hos elever som använde mobiltelefonen 5 eller fler timmar om dagen ökade risken för fetma med 43%. Forskningen tyder därför på att vi bör tillbringa mindre tid framför mobilen på ett mer medvetet sätt och utföra mer fysisk aktivitet.

Advertisement