Sover du mindre än 7 timmar per natt? Detta är vad som händer med din kropp

av Titti Carlberg

05 Juni 2023

Sover du mindre än 7 timmar per natt? Detta är vad som händer med din kropp
Advertisement

Vem har aldrig vaknat på morgonen med den obehagliga känslan av att inte ha sovit tillräckligt? Många, kanske alla, har någon gång befunnit sig i en sådan situation, och när det händer är det inte alls trevligt, faktum är att sömnbrist verkligen kan påverka hur en dag löper smidigt.

Ibland kanske man tycker att det är en trivial fråga, men rätt mängd sömn är en nyckelaspekt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Faktum är att det inte är sant att det räcker med bara några timmar för att återhämta sig från dagens trötthet: människan behöver mycket sömn. Och om man sover mindre än 7 timmar är det kroppen som får betala konsekvenserna, vilka är ganska allvarliga. Därför är det viktigt att tänka på vad vi riskerar om vi inte ger sömnen den vikt den förtjänar. 

via Healthline

Advertisement
ryan lee/Flickr - Not the actual photo

ryan lee/Flickr - Not the actual photo

Att inte få tillräckligt med sömn har en betydande inverkan på hälsan, både på kort och lång sikt. Vetenskapen har upprepande gånger dokumenterat och bekräftat, med specifik forskning och analyser, de negativa effekter som människor upplever i kroppen om de sover mindre än 7 timmar per natt under längre perioder.

  • Kognitiva processer: sömnbrist bromsar inlärning, reflektion och förmågan att koncentrera sig uppmärksamt. Även korttidsminnet påverkas av för få timmars sömn, vilket i det långa loppet kan, särskilt med åldern, leda till en rejäl avmattning av den kognitiva utvecklingen. Faktum är att sova innebär att befästa minnen, och därför tillåter inte kroppen att utföra denna grundläggande aktivitet på bästa möjliga sätt om man berövar sig sömn.
  • Depression och dåligt humör: det finns nästan ingen anledning att understryka att få sömntimmar motsvarar mer uttalade humörsvängningar, vilket i sin tur kan ge upphov till former av depression som drivs av sömnlöshet. Att vara trött innebär också att känna sig mer stressad.

Advertisement
Matt Reinbold/Flickr - Not the actual photo

Matt Reinbold/Flickr - Not the actual photo

  • Immunförsvaret: enligt vad studier har visat, så har det att sova för lite och dåligt också återverkningar på immunförsvaret, som försvagas på grund av bristen av nödvändig vila.
  • Viktökning och andra patologier: att inte få tillräckligt med sömn kan också kopplas till en större hungerkänsla. Det säger sig självt att om man har större aptit så äter man mer, och därför finns risken att man går upp i vikt. Allt detta ökar markant risken för patologier och obehagliga situationer som fetma, diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt eller arytmier.
  • Sexuell lust: det kan verka konstigt, men den här aspekten av vårt liv är också kopplat till mängden vila. Flera specialstudier har visat detta: ju bättre man sover, desto mer libido och lust känner man, vilket även innebär att man har större möjlighet att behålla lugnet i relationen.
Publicdomainpictures - Not the actual photo

Publicdomainpictures - Not the actual photo

Det vi har listat ovan är bara några av de konsekvenser som kan uppstå vid sömnbrist, och specifikt om vi har långa perioder med mindre än 7 timmar per natt. Studier fortsätter att visa en ständig ökning av människor som inte vilar på rätt tid och rätt sätt, vilket väcker stor oro, i ljuset av vad vi har skrivit.

Det handlar inte bara om mörka ringar under ögonen: sömnbrist är ett allvarligt problem, som ingen någonsin bör underskatta. Därför är det bättre att lägga vederbörlig vikt vid tiden då vi behöver sova och att ta denna aktivitet på rigoröst allvar, så kommer vi att undkomma många problem.

Hur många timmar per natt sover du?

Advertisement