Att sova med någon som snarkar kan förkorta ditt liv: det visar denna studie

av Titti Carlberg

08 Mars 2022

Att sova med någon som snarkar kan förkorta ditt liv: det visar denna studie
Advertisement

När du äntligen, efter en lång och tröttsam dag, kan gå och lägga dig för att ge dig själv en välförtjänt vila, är det enda du vill njuta av tystnaden och kunna glida in i en behaglig vilsam sömn. Men för många är det i just det ögonblicket som det fruktade inträffar: partnerns högljudda snarkning.

Öronproppar och protestsparkar hjälper inte mot det obotliga fenomenet, som många säger sig stå ut med i väntan på att den högljudda andningen hos den andra ska avta. Förhoppningen är att tröttheten ska ta över och gör att vi lyckas somna trots det, vilket till slut blir en vana.

Vilket inte verkar vara en bra vana: här får du veta varför.

via Cosmopolitan

Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Enligt en studie skulle det inte bara vara irriterande att sova bredvid någon som snarkar, utan även potentiellt livshotande. Att vänja sig vid det kan utlösa en ohälsosam mekanism i kroppen.

Forskningen utfördes vid Queen's University i Kingston, Kanada, och de undersökte hundratals deltagare som normalt sover tillsammans med en snarkande partner. Specialister studerade dessa människors reaktioner från olika synvinklar under flera månader.

Resultaten visade att exponering för höga ljud, jämförbart med inte så höga ljud, får uppenbara negativa effekter på både fysisk och psykisk hälsa.

Forskare hävdar att deltagarna rapporterade hörselproblem - särskilt i det örat som ligger vänt närmast mot ljudet som partnern avger - och att de har en större benägenhet att utveckla hjärtsjukdomar, samt att det ökar risken för stroke hos äldre personer.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Alla dessa konsekvenser skulle till stor del bero på de ständiga störningarna under natten. Förutom de skador som görs i kroppen orsakar oregelbunden sömn, på grund av en snarkande partner, allvarlig stress och ångest.

Den nervositet som upplevs under dagen kan därför bero på den dåliga kvaliteten på vilan, snarare än på de dagliga problemen.

Lösningen? Att rådfråga en läkare om ett fungerande botemedel mot snarkning till din partner skulle kunna vara effektivt, annars återstår det bara att byta rum: du kommer sova lugnare och må bättre!

Sover du bredvid någon som snarkar?

Advertisement