Hon är den äldsta mamman i världen: hon födde en dotter när hon var 66 år gammal

av Titti Carlberg

22 Januari 2022

Hon är den äldsta mamman i världen: hon födde en dotter när hon var 66 år gammal
Advertisement

Finns det en rätt ålder för att skaffa barn? Det verkar inte finnas något svar på den frågan, men det är självklart att ju äldre man blir, desto svårare blir det för kvinnan att bli gravid. 

Adriana Iliescu gav aldrig upp sin önska att bli mamma, och när hennes dröm blev verklig år 2005 - vid 66 års ålder - blev det en världsnyhet. Varför det? Jo, för att hon är världens äldsta mamma.

Advertisement
Prima TV/Facebook

Prima TV/Facebook

När Adriana var yngre hade hon ingen möjlighet att bli mamma: hon separerade från sin man och grävde ner sig i sitt jobb som universitetslärare i Rumänien. Vid 37-års ålder kom dock lusten att få barn, men hon hade ingen partner och - på den tiden - fanns det ingen möjlighet till provrörsbefruktning. Först när hon var 57 år blev det möjligt i Rumänien, men hennes första försök till att bli  gravid - år 2000 - misslyckades.

Det har inte saknats kritik och frågor: hur kan det vara möjligt att kvinnan har fött ett barn? Kommer hon att klara av att följa och uppfostra det under barnets hela uppväxt? Kvinnan fick hjälp av en läkare för att bli gravid, och lyckades bli gravid med trillingar: två av dem överlevde tyvärr inte så Eliza blev hennes enda barn. Trots svårigheterna var Elizas födelse det lyckligaste ögonblicket i Adrianas liv. Flickan föddes för tidigt och tillbringade mycket tid under observation, men hon visade sig snabbt vara en stark och modig baby. Adriana öppnade sig år 2010 och började berätta om sitt moderskap, mycket också för att svara på kritik: folk tyckte att hon var för gammal och att det var en självisk gest att ge liv till ett litet flickebarn. Men Adriana svarar att hon känner sig yngre än vad hon är och att hon är fullt kapabel att ta hand om sin dotter.

Advertisement
scoalasfcalinic/Instagram

scoalasfcalinic/Instagram

Även om många tror att Adriana är mormor till Eliza, har de två etablerat ett starkt band: Eliza har vuxit upp till en glad och energisk tonåring. Å andra sidan har Adriana alltid gjort allt för att göra henne lycklig och för att vara en bra mamma. Adriana är idag 83 år gammal och hennes dotter är 17: hon hoppas att hon fortfarande ska få spendera mycket tid med sin dotter, men hon har sett till att - när hon inte längre finns - att Eliza är i goda händer hos personer som älskar henne.

Advertisement