Vad händer med vår kropp om vi inte dricker tillräckligt med vatten? 8 möjliga konsekvenser för hälsan - Curioctopus.se
x
Vad händer med vår kropp om vi inte…
Han klättrar upp i ett träd för att rädda en katt men brandkåren kommer för att hjälpa honom En präst och en nunna blir kära i varandra och lämnar kyrkan:

Vad händer med vår kropp om vi inte dricker tillräckligt med vatten? 8 möjliga konsekvenser för hälsan

01 Maj 2022 • Av Titti Carlberg
555
Advertisement

Att dricka mycket vatten varje dag är viktigt, det vet vi alla: det är ingen slump att vår kropp i huvudsak kan klara sig länge utan mat men inte utan vatten. Vi bör dricka minst två och en halv liter vatten per dag, men det är faktiskt få som gör det. Konsekvenserna av dålig vätskebalans är varierande, så det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att hålla problem och sjukdomar borta.

Låt oss specifikt titta på åtta möjliga irriterande biverkningar av dålig hydrering.

via: StatMed

1. För tidigt åldrande

Att dricka för lite vatten kan orsaka för tidigt åldrande av organismen, detta beror på att vår kropp består av 60% vatten. Följaktligen behöver den mycket återfuktning för att organen ska fungera korrekt och för att motverka fria radikaler.

Övervikt

Det stämmer: vatten i sig har naturligtvis ingen bantningskraft, men att dricka mycket gör att du kan eliminera gifter samt främja en mättnadskänsla. För övrigt hjälper det ämnesomsättningen att hålla sig aktiv.

Advertisement

3. Kolesterol

Dålig hydrering resulterar i att vätska dräneras inifrån cellerna och kroppens svar på denna förlust är en större produktion av "dåligt" kolesterol.

4. Utmattning

Att dricka under den rekommenderade mängden gör att den enzymatiska aktiviteten minskar, vilket resulterar i trötthet. För lite vatten är därför liktydigt med utmattning och brist på energi.

5. Njurar och urinblåsa

Dessa organs funktion är nära kopplad till konsumtion av vatten: ju mer du dricker, desto bättre blir deras hälsa. Att kissa oftare hjälper till att eliminera avfall snabbare.

Advertisement

6. Blodtrycket

Genom att eliminera gifter från organismen, bidrar en hög konsumtion av vatten till ett korrekt blodtryck. Blodet är inte tillräckligt för att fylla kapillärer, vener och artärer, utan behöver även rätt mängd vätska

7. PH-balansen

Kroppen måste kunna svettas ut från 500 till 700 ml vatten per dag: för att kunna göra det behöver den tillräckligt med tillförsel av denna livsviktiga vätska. På så sätt kommer gifterna att elimineras genom porer och motverka potentiell hudirritation.

Advertisement

8. Andning

Även immunförsvaret har enorm nytta av hög hydrering för att undvika andningsproblem, det är tillrådligt att hålla slemhinnorna i andningsområdet tillräckligt fuktiga, vilket gör att de skyddar kroppen från att andas in gifter.

Detta är bara några av de möjliga konsekvenser som kan uppstå om man inte dricker tillräckligt med vatten varje dag. Av denna anledning är det viktigt att ta för vana att dricka ett första glas vatten direkt man vaknar, för att lättare kunna nå 2,5 liter under dagen.

Som alltid påminner vi dig också om att informationen som rapporterats i denna artikel är av generisk karaktär och publiceras enbart i informativt syfte. De kan aldrig ersätta en läkares råd.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack