Lider du av gastrisk reflux? Ta reda på vilka livsmedel du bör undvika och de användbara botemedlen för att förebygga och bekämpa det

av Titti Carlberg

24 Januari 2022

Lider du av gastrisk reflux? Ta reda på vilka livsmedel du bör undvika och de användbara botemedlen för att förebygga och bekämpa det
Advertisement

Gastroesofageal reflux är lika vanligt som irriterande på grund av den felaktiga stängningen av ventilen som delar magsäcken och matstrupen. Det kan uppstå som halsbränna, svårigheter att svälja, sura uppstötningar eller hicka framförallt efter måltider.

Orsakerna till dess uppkomst är vanligtvis kopplade till en felaktig livsstil och en felaktig kost, men också till en situation med hög stress eller till intag av vissa mediciner. Hiatusbråck, graviditet, familjehistoria, cigarrettrökning och fetma kan alla läggas till problemet.

Reflux kan därför dyka upp när som helst under vårt liv och av väldigt många olika orsaker, men det finns användbara botemedel att inta och livsmedel att undvika för att minska besväret.

Om du också har drabbats av reflux och sur magsyra, kommer här några användbara tips för att motverka besväret.

via Healthline

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Rätt näring är avgörande för att förebygga eller bekämpa gastroesofagael reflux.

Att äta en hälsosam kost och eliminera vissa livsmedel frn våra måltider kan hjälpa oss att bekämpa de obehagliga symptomen.

Besvären som är relaterade till ohälsosam kost är desamma i alla ämnen: för vissa kan faktiskt vissa livsmedel accentuera problemet och för vissa andra ger de inga som helst problem. En idé kan vara att anteckna, dag för dag de livsmedel och ingredienser som orsakar refluxsymptom och eliminera dem från kosten.

Men mat och dryck som man bör undvika i allmänhet och som vanligtvis förknippas med reflux är de mest vanliga, såsom apelsinjuice, alkohol, kolsyrade drycker, te, kaffe, citrusfrukter och särskilt kryddig eller salt mat. Det rekommenderas att inte heller äta friterad eller stekt mat, tomat, vitlök och lök, choklad, lagrade ostar, korv och mynta

Men det verkar som att aloe vera-gel kan skydda magslemhinnan, och ett avkok på fänkålsfrön har en antiinflammatorisk och avslappnande verkan för magmusklerna ger stora fördelar. En annan allierad mot refluxbränning är bikarbonat: det räcker med att lösa upp en tesked i ett glas vatten för att tillfälligt lindra de mest irriterande symptomen och känna lättnad. En god vana är också att lägga till en nypa gurkmeja till varje maträtt, för att främja god matsmältning. Men i allmänhet är det alltid bättre att välja lätt och hälsosam mat.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Förutom en hälsosam kost finns det även några praktiska lösningar som vi råder dig att tillämpa i praktiken för att lindra problemet: tugga långsamt och undvik att gå till sängs efter huvudmåltiden, dessa hjälper dig att undvika gastriska refluxsymptom. När du sover minskar magsyran kraftigt om du sover högt med huvudet med hjälp av kuddar.

Det är däremot inte nödvändigt att avstå från fysisk aktivitet, det är viktigt att träna regelbundet för att minska stress, men med vissa försiktighetsåtgärder: undvik träning på full mage och vänta minst två timmar efter måltiden, föredra mindre "starka" aktiviteter som pilates, yoga, snabba promenader och simning. 

Vad tycker du om dessa råd? Försök att tillämpa dem så kommer förbättringarna snabbt.

Som alltid påminner vi dig om att våra råd inte är att betrakta som en ersättning för några medicinska recept, så det är alltid lämpligt att kontakta din läkare för terapin.

Advertisement