x
11 tecken som du inte visste du skulle…
Dessa 10 personer hittade sin dubbelgångare på sociala medier: likheten är överraskande 12 foton där några designers misslyckade kreationer inte levde upp till förväntningarna

11 tecken som du inte visste du skulle hålla koll på och som skulle kunna tyda på hjärtproblem

29 Juni 2020 • Av Sara Lindbladh
4.127
Advertisement

När det handlar om hälsa är det alltid bättre att vara förutseende än att behöva ta konsekvenserna i framtiden. Hjärtat är bokstavligt talat det som håller oss vid liv men som vi kan hålla koll på endast genom indirekta symptom som få av oss direkt skulle koppla till hjärtproblem. 

Därför har vi listat elva symptom som skulle kunna tyda på att det är något som inte står rätt till i kardiovaskulära systemet. Om ni upplever dessa mer eller mindre regelbundet, råder vi er att låta er undersökas, vilket inte kan skada.


image: reddit
  1. Svullna ben och fötter - lämnar strumporna ofta märken efter sig? Känner du av en konstig svullnad varje gång du tar av dig skorna? Det är möligt att du har problem med vätskeretention som i sin tur kan vara ett tecken på coronaropati, hjärtsvikt och andra kardiovaskulära problem.

  2. Oregelbudna hjärtslag - Svårt att blanda ihop med annat: om du har arytmi, känns det som att hjärtat hoppar över ett slag eller att det slår snabbare, råder vi dig att fråga en läkare om råd.

  3. Smärtor i bröstet och i skuldrorna - Frekventa smärtor i dessa områden, som om du hade en tyngd på bröstet, förväxlas ofta med matsmältningsbesvär eller muskeltrötthet. Det skulle dock kunna vara symptom på kärlkramp.

  4. Andfåddhet och andnöd - Om du har svårigheter att andas, som om du hade en tyngd på bröstet och du är konstigt andfådd skulle du kunna lida av dispnea som i sin tur är ett symptom på flera hjärtsjukdomar.

5. Snarkningar och nattapneer - Precis som ansträngd andning, kan även nattapneer vara kopplade till mängden syre som pumpas till ditt hjärta. Den som ofta har nattapneer löper tre gånger större risk att få en hjärtattack.

6. Sexuella problem - Hos män är erektionsproblem bland de första tecknen att hålla koll på vad gällerkardiovaskulära problem. Även hos kvinnor produceras upphetsning av blodflödet till genitalierna, så om ni har problem med upphetsning kan det finnas en fysiologisk förklaring.

7. Höga nivåer av ångestFlera studier har visat på ett samband mellan antalet hjärtattacker och personer som lider av kronisk ångest. Stressnivåer utöver det vanliga sliter på hjärtat.

8. Yrsel och svimningarOm ni ofta känner er yra eller till och med svimmar utan anledning, skulle anledningen kunna ligga i ert kardiovaskulära system som inte medför tillräckligt med syre till hjärnan.

Advertisement

9. Smärta i käkarnaExperterna menar att även smärtande käkar kan tyda på hjärtsjukdom. Det verkar faktiskt som om samma bakterie är ansvarig för plack på tänderna och i artärerna.

10. Saknad av aptit - Att inte känna hunger eller känna illamående när man sitter vid matbordet kan orsakas av höga nivåer av BNP, en hormon vars för höga närvaro direkt är kopplad till ett svagt hjärta.

11. Eksem, herper och andra hudsjukdomar - Var uppmärksam även på er hud. En studie från 2018 kopplade direkt ihop eksem med en högre andel infarkter. Detsamma gäller för herpes och för en generell blekhet i ansiktet.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack