Kenya, marken öppnar sig i två delar: de imponerande filmerna av sprickan som till slut kommer att skapa en ny kontinent

av Sara Lindbladh

06 Maj 2020

Kenya, marken öppnar sig i två delar: de imponerande filmerna av sprickan som till slut kommer att skapa en ny kontinent
Advertisement

Om ni vill se ett prov på naturens påtagliga (och även ganska skrämmande) kraft, och på de ständiga förändringar som vår planet genomgår, kommer ni att bli mycket nöjda över de här bilderna. Det rör sig inte om en film som har skapats i datorn, och inte heller ett klipp ur en apokalypsfilm, utan en verklig händelse som har inträffat i Kenya: marken har öppnat sig och skapat en spricka som är 10 km lång och 20 meter bred. Ett tydligt tecken på att det kommer att sluta med att Afrika delas i två delar, även om detta kommer att ske först om miljontals år. 

Advertisement
Kenya, marken öppnar sig i två delar: de imponerande filmerna av sprickan som till slut kommer att skapa en ny kontinent - 1

I mars 2018 föll i Kenya ovanligt våldsamma regn, vilket fick byggnader att rasa och ledde till översvämningar av hela kvarter. Den mest anmärkningsvärda konsekvensen av denna händelse, som även följdes av en viss seismisk aktivitet, var dock öppningen av en spricka i marken, som sträcker ut sig i närheten av staden Mai Mahiu och även skär igenom den viktiga motorvägen Nairobi-Narok.

Som filmerna och bilderna tydligt visar, är detta en scen som skulle kunna vara tagen ur en bra science fiction-film: uppslukade bilar, förstörda hus och improviserade brobyggen för att kunna ta sig över sprickan och låta trafiken fortskrida. 

 

Advertisement
K!M/Twitter

K!M/Twitter

Som forskarna understryke har man sedan länge observerat seismisk aktivitet i området, ett tecken på den enorma spricka som håller på att skapas i denna del av den afrikanska kontinenten. Det rör sig om det Östafrikanska gravsänkesystemet, som sträcker sig från Adenviken (bukten under den arabiska halvön) ända till Zimbabwe, och delar den afrikanska plattan i två olika stora delar.

Längs sprickan kommer jorsskorpan att långsamt bli allt tunnare, tills de två delarna blir helt separarade, och lämnar plats för ett nytt hav. Om miljontals år kommer Somalia och vissa delar av Kenya, Tanzania och Etiopien, att bilda en ny kontinent. 

Att observera aktiviteten i dessa områden är särskilt interessant för forskare, eftersom det ger dem möjligheht att studera de olika faserna av dessa geologiska fenomen. Söderut är sprickan exempelvis mycket ung, och därför är jordskorpan relativt tjock och tecknen på delningen är mindre tydliga. Norrut däremot, i närheten av regionen Afar, är processen redan längre framskriden: det finns rikligt med vulkaner och även seisiska fenomen, vilket visar på att litosfären redan är ganska tunn, och att det är här som det nya havet kommer att börja ta sig in; det hav som slutligen kommer att dela kontinenten i två.

Advertisement