Svordomar kan lindra smärta på samma sätt som smärtstillande tabletter: det visar en forskning

av Titti Carlberg

27 April 2022

Svordomar kan lindra smärta på samma sätt som smärtstillande tabletter: det visar en forskning
Advertisement

Vad tycker du om svordomar? Har du lätt för att svära eller föredrar du att undvika att göra det? Svaret på detta varierar från person till person, baserat på den specifika tidpunkten och många andra faktorer.

I vissa fall kan det dock vara till stor hjälp att säga fula ord. Detta framgår av den psykologiska studie som vi ska prata om, som till och med har fokuserat på den "läkande" kraften på smärre olyckshändelser och på hur mycket de kan hjälpa dig att bättre hantera vissa faktorer där vi känner fysisk smärta. Har vi gjort dig nyfiken? Låt oss ta reda på mer om vad forskarna hävdar.

via Frontiers in Psychology

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Svordomar som smärtstillande: detta är slutsatsen hos psykologerna vid Keele University. Om du tycker att det låter otroligt, tänk då på hur du reagerade på en särskilt svår smärta. Ville du skrika och kanske till och med häva ur dig några fula termer? Om du svarar ja på frågan, så är konceptet med denna forskning tydlig: att uttala en och annan svordom hjälper dig att må bättre i dessa fall.

"Svordomar har inga kontraindikationer, kostar inget och man får inga biverkningar av dem, till skillnad från att ta smärtstillande", säger Richard Stephens, en av akademikerna som genomförde forskningen. Svordomen skulle, enligt dem, hjälpa oss att slappna av, att lugna och distrahera oss, även om det bara är för en kort stund, från smärtan vi upplever.

Advertisement
MTSOfan/Flickr - Not the actual photo

MTSOfan/Flickr - Not the actual photo

Undrar du hur forskarna kom fram till denna slutsats?

Det ska vi genast avslöja: den praktiska testen saknades inte, och den förutsåg att händerna på de frivilliga var nedsänkta i en hink med iskallt vatten. Då mättes varje persons vistelsetid, med händerna i hinken, och i genomsnitt klarade de personer som uttryckte svordomar cirka 40 sekunder längre än de andra, de som inte svor. "Målet hos teamet - tillade Stephens - var att verifikera om denna typ av språk och attityd kan lindra smärta under sjukgymnastik".

Självklart är detta en studie som på många sätt kan få oss att le, och som inte har saknat förundran hos deltagarna. Anledningen? En patient kan släppa på hämningarna och svära åt läkaren eller terapeuten som har hand om patienten, och det skulle självklart inte vara rätt eller produktivt. 

Forskningen talar i alla fall för sig själv och kanske inspirerar den någon att reagera på det här sättet!

Advertisement