Varför gillar du inte dina selfie? Det finns en anledning, och psykologen berättar vilken - Curioctopus.se
x
Varför gillar du inte dina selfie?…
Anklagad för stöld på grund av en trasig automatisk betalstation stämmer hon snabbköpet och blir miljonär (+VIDEO) Den här 85-åriga kvinnan är den äldsta kroppsbyggaren i världen:

Varför gillar du inte dina selfie? Det finns en anledning, och psykologen berättar vilken

01 December 2021 • Av Titti Carlberg
573
Advertisement

Det är få, de personer som tycker att de är fotogenaDe flesta rynkar på näsan när de ser sin selfie. Denna känsla av missnöje har studerats av psykologer som med praktiska tester har verifierat våra reaktioner på bilden med vårt ansikte. Är det möjligt att övervinna denna känsla av obehagKan vi vänja oss vid att gilla den fotografiska reproduktionen av våra ansiktsdrag?

Självklart, och du får reda på hur om du fortsätter läsa artikeln.


image: Pexels

Varför är det så många som inte gillar att se sig själva på foto eller i en video? Psykologerna Nicholas Epley och Erin Whitchurch studerade reaktionerna som en panel personer hade när de såg sina selfie. Efter en fotosession ombads deltagarna att välja mellan ett enkelt foto av dem själv eller ett retuscherat för att se mer attraktiv ut. Alla deltagarna valde det photoshoppade snarare än det som skildrade deras verkliga utseende.

Av vilken anledning?

Det finns många anledningar till varför vi inte gillar oss själva på fotografier. För det första, eftersom vår hjärna ofta får oss att tro att vi är mer attraktiva än vad vi faktiskt är. Forskare beskriver detta fenomen med det faktum att vi tenderar att tänka på oss själva med självupphöjelse. Psykologerna Nicholas Epley och Erin Whitchurch förklarar att människor tenderar att värdera sina egenskaper och förmågor mer fördelaktigt än vad som är objektivt motiverat.

Med andra ord, du kanske inte gillar dina selfie eftersom de avslöjar ditt verkliga utseende, vilket kan vara mycket mindre attraktivt än du tror.

image: pexels

Men du bör också tänka på "nyhetseffekten". Det kan hända att den första titten på en selfie eller ett foto av dig själv inte är en trevlig upplevelse. Men om man tittar på det upprepande gånger så vänjer man sig och börjar uppskatta det. Om du tar en titt på några gamla fotografier av dig själv, kommer du se hur bra du såg ut och du kommer att inse att det inte finns något motiv att tvivla på sig själv eller på sitt utseende.

Advertisement

Men vi kan alla, med lite eftertanke, lära oss att acceptera oss själva. Här följer 5 råd på hur du kan träna ditt sinne att uppskatta dina selfie:

1. Ta en bild på dig själv med mobiltelefonen eller en kamera: det är viktigt att förstå om problemet kommer av selfie eller från traditionella fotoutskrifter

2. Ta en titt på några gamla fotografier: om din selfie, vid första anblicken inte är någon trevlig upplevelse, när du tittar på den efter att det har passerat en lång tid, tycker du att den inte är så illa.

3. Använd överraskningseffekten för att träna dig själv att observera din selfie: genom att snabbt rulla igenom dina foton kan du matcha bilden du har av dig själv och den verkliga.

4. Glöm inte att le! Att titta på ett leende ansikte aktiverar områdets av hjärnans mediala orbitofrontala cortex, ett speciellt område som oftast förknippas med lycka.

5. Älska dig själv för den du är!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack