De som föredrar att dricka svart kaffe kan vara psykopat: studien

Titti Carlberg

17 Mars 2022

De som föredrar att dricka svart kaffe kan vara psykopat: studien
Advertisement

Det är inte alla som tycker om att dricka det, men för de flesta människor är kaffepausen oumbärlig: till frukost, efter en måltid, eller under rasten på jobbet, dess doft väcker sinnena när vi fortfarande sover eller när tröttheten börjar ta överhanden. Kaffe är också en symbol för möten med vänner, eller en första dejt, en trevlig ursäkt för att umgås och ha en pratstund, att njuta av den svarta drycken på det sätt man föredrar: med socker eller svart, med mjölk eller korrigerad med likör.

När det gäller personlig smak relaterad till kaffe, verkar det som att den säger mycket om personligheten hos dem som konsumerar det: i synnerhet, enligt en studie, kan de som föredrar kaffet svart, vara en psykopat.

via Health Magazine

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Studien som genomfördes i Österrike, vid Universitetet i Innsbruck, fann ett möjligt samband mellan personlighet och subjektiva preferenser relaterade till matsmak. Men författarna betonade att bevisen för att stödja denna tes är fortfarande otillräcklig.

I allmänhet skulle detta samband kunna hänga ihop med osötade drycker och livsmedel

Tidigare forskning hade visat något liknande: de som föredrar söt mat har en mjukare personlighet: i linje med smaken för mat, har de som uppskattar en bittrare smak ett mer fientligt och strängt temperament.

Med utgångspunkt från denna uppställning genomförde de österrikiska forskarna två experiment för att undersöka saken.

Genom internet intervjuade de 500 personer i olika åldersgrupper och utbildningsnivåer och frågade dem vilken mat och dryck de föredrog bland de olika kategorierna - godis och kakor för sötsaker; fläsk och torkat kött för salt; vinäger och citron för surt; rädisor och kaffe för bittra - och genom att genomföra fyra olika personlighetstest.

I det andra experimentet bad författarna till studien deltagarna om en personlig utvärdering av de olika smakerna av livsmedlen i fråga, för att förstå om de inkluderadede undersökta livsmedlen fanns bland deras preferenskategorier.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

På så sätt kunde man observera hur benägenheten till bittra smaker skulle kopplas till mer "onda" karaktärer, med sadistiska och psykopatiska drag.

"Sammantaget tyder resultaten på att intensiteten med vilken människor tycker om mat och dryck som har en bitter smak är relaterad till hur mörka deras personlighet är" skriver författarna till forskningen.

Det första experimentet lyfte också fram ett anlag för narcissism och machiavellianism hos dem som föredrar bitter smak, något som inte bekräftades av det andra testet. Om det första resultatet var ett visst faktum skulle det som inom psykologin definieras "mörk triad" inträffa i personligheten: kombinationen psykopati, machiavellianism och narcissism.

Forskningen är än så länge för outvecklad för att med säkerhet kunna bekräfta ett samband mellan bittra smaker och "dålighet": personlig smak påverkas av många faktorer, inklusive genetik, därför måste dessa data tolkas med rätt förbehåll.

Hur som helst, hur tar du kaffet? Med eller utan socker?

Advertisement