Varför gillar vi inte ljudet av vår röst? Psykologi förklarar det för oss

av Titti Carlberg

11 Juli 2021

Varför gillar vi inte ljudet av vår röst? Psykologi förklarar det för oss
Advertisement

Såvida vi inte är röstaktörer med en djup och övertygande ton har vi förr eller senare alla känt en vag känsla av obehag när vi lyssnar på vår röst. Vi vet inte varför, men vi är säkra på att det är mycket vanligt att vi inte gillar ljudet av det vi säger, oavsett om det är under en inspelning, en video eller i andra liknande situationer.

Om du befinner dig i denna situation av förvirring och irritation, förtvivla inte för du är inte ensam om att känna så. Tvärtom: det är så utbrett att vetenskapen har beslutat att undersöka, på jakt efter svar på vad som verkar vara ett fenomen motiverat av både psykologiska och fysiologiska faktorer.

via The Guardian

Advertisement
Bestpicko.com

Bestpicko.com

Låt oss börja med att säga att när vi lyssnar på ljudet av vår röst medan vi talar, uppfattar vår hjärna den på ett sätt som inte alls är vad det visar sig när vi hör den senare, till exempel inspelad. I själva verket skickas tonen till hjärnan både externt, tack vare luftöverföring och internt, tack vare benresonansen.

Och det är just den roll som våra ben spelar som förändrar allt. När vi lyssnar på ljudet igen tenderar vår röst att sakna låga frekvenser, som tenderar att försvinna under luftöverföringen. Rösten låter således "konstig" för oss, väldigt annorlunda än vad vi skulle ha förväntat oss, och det är här vårt psyke kommer till handling och överför den ökanda känslan av obehag eller irritation.

Advertisement
photostockeditor

photostockeditor

"Vi låter skarpare än vad vi tror, och detta uppfyller inte våra inre förväntningar - förklarade Silke Paulmann, psykolog vid University of Essex - med vår röst bildar vi vår identitet och när vi lyssnar på oss själva igen verkar det som om vi inte vet vem vi lyssnar påMen det är inte allt.

Under en studie som genomfördes 2013, utvärderade deltagarna flera sångprover. De visste emellertid inte att deras röster blev hopblandade och därför uttryckte de en högre dom just för att de inte kände igen den som produkter av dem själva. Det är därför möjligt att misslyckas med att känna igen sin egen röst, så liten acceptans har vi av den när vi lyssnar på den igen.

Susanne Nilsson/Flickr

Susanne Nilsson/Flickr

Enligt forskningen som genomförts inom det psykologiska området stör vår röst oss också för att den kan avslöja aspekter av personligheten som när vi talar normalt inte helt förstår, såsom ångest, obeslutsamhet, ilska och mycket annat. Allt detta gör så att vi "sätter oss på linjen av defensivitet".

Högre ton, en annan uppfattning och till och med "okända" karaktärsaspekter. Ingen dålig förklaring, eller hur? Vem vet om allt detta från och med nu kommer att bidra till att göra oss mer medvetna och villiga när vi lyssnar på vår röst igen!

 

Advertisement