Chefen för företaget avskedar grundarens barnbarn: "alla anställda behandlas lika"

av Titti Carlberg

20 Januari 2022

Chefen för företaget avskedar grundarens barnbarn: "alla anställda behandlas lika"
Advertisement

Reflektioner om meritokrati, familjeband i arbetssammanhang, jämställdhet i behandling, rättvisa och affärstillväxt: det är de frågor som kommer fram ur berättelsen om Francesca Amadori och som får oss att reflektera. Nyheten som snabbt gick runt på nätet och väckte motstridiga diskussioner och åsikter: är det rätt att barnbarnet till företagsgrundaren får sparken? 

Men låt oss först ta ett steg tillbaka.

Advertisement
New Agricolture Facebook

New Agricolture Facebook

Francesco Amadori är en välkänd entreprenör från Cesena. Tillsammans med sin bror Arnaldo Amadori grundade han företaget Amadori, känt i hela Italien för kommersiell produktion av kyckling. Företagets officiella födelseår är 1969, trots att de två bröderna stöttade sina föräldrar från tidig ålder i marknadsföringen av höns och kyckling som gjorde att Amadori blev ett välkänt företag. Företagets ledning har alltid skötts av familjemedlemmar: även tredje generationen Amadori arbetar nu på filialen i Cesena.

Francesca Amadori är dotter till Flavio och barnbarn till företagets grundare Francesco. Det var faktiskt hennes far som bestämde sig för att avskeda henne efter en familjefejd. Francesca har arbetat i familjeföretaget i 18 år och säger att hon alltid har skött sitt jobb perfekt och i företagets intresse, mycket tack vare den passion som hennes farfar Francesco förmedlade till henne. Men det räckte tydligen inte: Francesca som arbetade som chef för företagskommunikation, fick sparken med omedelbar verkan. De exakta skälen är inte kända, även om företaget förklarar att "dessa är konsekventa anledningar som respekterar företagets policy och regler: regler som är lika för alla anställda, utan åtskillnad". Även om det har varit diskussioner, både på familje- och arbetsnivå, förväntade sig inte Francesca en sådan åtgärd, och hon trodde aldrig att hennes pappa skulle gå så långt. Hon överväger nu att ta till rättsliga åtgärder. Hon säger: "jag utvärderar de lämpligaste motiven för att motsätta mig en åtgärd som jag anser vara orättvis och även olaglig, det handlar inte om att jag har brutit mot någon bolagsregel, det finns en grund i andra logiker som måste faställas på lämpliga kontor".

Vi känner inte till skälen som ledde till uppsägningen av grundarens barnbarn, men vad tycker du om hur Francesca har behandlats? Är det rätt att avskeda en familjemedlem om det finns giltiga skäl?

Advertisement