Du kan anställa denna japanska man för att göra ingenting: anbuden haglar över honom

av Titti Carlberg

16 Januari 2022

Du kan anställa denna japanska man för att göra ingenting: anbuden haglar över honom
Advertisement

Många vet hur irriterad man kan bli över att bli kallad latmask. Oavsett om det är i familjen eller i ett vänskapssammanhang, är det absolut ingen som gillar att bli kallad för det, särskilt inte när man faktiskt har fullt upp med att bygga sig ett liv eller hitta ett jobb. Ändå, för den japanska mannen som vi ska berätta om, har att göra ingenting blivit, en daglig sysselsättning, ett riktigt yrke och en inkomstkälla.

Nej, vi skämtar inte: den här mannens berättelse blev snabbt viral just för att han vid 38 års ålder bestämde sig för att "hyra ut" sig själv för att...göra ingenting. Om du tycker att detta låter absurt, vänta med att säga det, för du kanske ändrar åsikt. Låt oss lära känna honom lite närmare.

via CBS News

Advertisement
morimotoshoji/Twitter

morimotoshoji/Twitter

Han heter Shoji Morimoto, är 38 år och för honom är ordet "latmask" verkligen ingen nyhet. Under ungdomsåren saknades det aldrig något tillfälle som han blev kallad för det av sina vänner, sin familj och senare av arbetskollegor, de sa att han var en person som alltid höll sig i skymundan, och lät andra ta initiativ för honom. Så efter olika nedslående arbetsuppgifter tog han ett minst sagt ovanligt beslut: om alla ansåg honom vara en inte alltför energisk person, varför inte dra nytta av det och tjäna pengar på det?

Morimoto annonserade ut sig själv som en latmask, han öppnade ett Twitter-konto 2018 som heter "Do Nothing Rent-a-man", där han började erbjuda sina tjänster. Men vad hyr han ut? Bara sitt sällskap, och i några timmar arbetar Shoji bredvid en person genom att göra ingenting.

Advertisement

"Jag gör inget som är ansträngande - säger han när han beskriver sitt arbete - jag tar inga initiativ att starta en konversation, utan svarar bara om någon säger något till mig". Låter det absurt? Kanske ja, men sedan Morimoto startade sitt märkliga företag, har han fått tusentals kontakter och klienter. Enligt vad han säger hinner han boka upp till tre möten om dagen och i sin karriär som "en man som inte gör någonting" har han fått vara publik för gatumusikanter, följa med ensamma människor på en resa, på shoppingturer och på restaurangbesök, han har till och med deltagit på en födelsedagsfest.

morimotoshoji/Twitter

morimotoshoji/Twitter

"De använder mig på olika sätt - fortsätter han - vissa är verkligen ensamma, andra tycker att det är jobbigt att åka till en plats ensam och de vill ha någon att dela upplevelsen med. Varje dag slås jag av det enorma utbudet av kunder som ringer mig".

I alla aktiviteter som Morimoto deltar i är han fri från vänskaps- eller bekantskapsband: det är helt enkelt bara en närvaro som är där, i sin keps och med sin ryggsäck i tystnad utan att döma och utan att snoka. Hans historia är så speciell att den till och med har inspirerat till en serie på Amazon, Och även om Shojis aktivitet kan integrera eller få dig att le, råder det ingen tvekan om att den också kan få dig att reflektera. Att behöva ta del av en sådan tjänst innebär för många människor att känna en djup ensamhet eller missnöje i olika sammanhang.

morimotoshoji/Twitter

morimotoshoji/Twitter

Och även om det finns de som kritiskt inbjuder Morimoto att "hitta ett riktigt jobb", fortsätter han oförskräckt att ställa upp för dem som ringer honom och tjänar pengar på det som nu har blivit ett företag.

Vad tycker du? Kände du redan till historien om den här mannen?

Advertisement