Lämna inte batteriladdaren ansluten: dessa är de 3 farorna du löper

av Titti Carlberg

18 Januari 2022

Lämna inte batteriladdaren ansluten: dessa är de 3 farorna du löper
Advertisement

I den här artikeln förklarar vi varför du inte bör lämna din laddare ansluten under en lång tid, varken när du har telefonen på laddning, när du inte laddar telefonen eller efter att du har kopplat bort laddaren från telefonen. Alla använder en mobiltelefon mycket och därför laddar batteriet ut snabbt. Av vana eller på grund av distraktion, tenderar vi - när smartphonen är urkopplad - att lämna laddaren ansluten, trots att vi inte laddar någon enhet. Låt oss se närmare på varför vi bör överge denna vana direkt.

via TFC Electric

Advertisement
Flickr

Flickr

1.Laddaren

Om den ständigt är inkopplad skadas laddaren och - med tiden - överhettas den och förstörs, den blir oförmögen att ladda enheten ordentligt. Detta gäller inte bara för laddaren till smartphonen utan även för bärbara datorer.

2. Kortslutning

Många av laddarna på marknaden uppfyller inte säkerhetskraven: de är de billigare enheterna som inte säljs tillsammans med den elektroniska enheten. Dessa modeller har ingen isoleringsförmåga och kan orsaka potentiellt farliga kortslutningar.

3. Slöseri med energi

Även om laddaren inte är ansluten till en elektronisk enhet så använder den fortfarande energi. Även om den i mycket mindre utsträckning förbrukar elektricitet och - i längden - kan kostnaden bli betydande.

Advertisement
Pexels

Pexels

Kort sagt, att hålla laddaren inkopplad i uttaget kan orsaka skador som inte bör underskattas: det kan ge upphov till farliga kortslutningar, orsaka större energislöseri - med högre kostnader på räkningen - och kan, på lång sikt, skada laddaren och den enhet som den är ansluten till. 

Med små justeringar kan dock denna skada begränsas och återställas. Var uppmärksam på att, inte bara koppla ur laddaren från uttaget när du inte laddar, men se även till att inte ha din smartphone, surfplatta eller dator mer än nödvändigt under laddning: alltför ofta har vi dem på laddning en hel natt, vilket skadar enhetens batteri.

Advertisement