Du kan spara på utgifterna genom dessa 6 enkla vanor

av Titti Carlberg

14 Januari 2022

Du kan spara på utgifterna genom dessa 6 enkla vanor
Advertisement

Livsmedel representerar en fast kostnad och det är verkligen inget som vi klarar oss utan. Det är dock viktigt att veta hur man sparar in pengar även på att handla mat. Men att spara även på de utgifterna betyder inte att beröva sig själv grundläggande nödvändigheter: det innebär bara att minska på onödiga kostnader och uppmärksamma hur vi spenderar pengarna, på ett sätt som man gör när man har en väl genomtänkt inköpslista.

Tänk dig att kunna spara en tusenlapp i månaden: på ett år har du då en fin summa pengar undanlagt. Låt oss se vilka de goda vanorna är som gör att du kan lyckas med det.

Advertisement
Pexels

Pexels

1) Fast månadsbudget

Hur mycket planerar du att handla för varje månad? Den första månaden genomför du ett test: gör dina vanliga hushållsinköp och den sista dagen i månaden räknar du ut hur mycket du har spenderat under hela månaden. Följande månad kan du sätta din budget, till ett lite lägre belopp än det du spenderade månaden innan. Föreställ dig att du har spenderat 4000 kronor, nästa månad upprättar du en budget på 3500 kronor

2) Inköpslista

Efter att ha fastställt din budget varje månad kan du förbereda en inköpslista. Det kan ta lite tid men det gör att du spenderar dina pengar på ett mer medvetet sätt. Du kan till exempel förbereda ett ungefärligt veckoshema, med de maträtter du tänker laga. Vid det här laget kan du göra en lista över nödvändiga ingredienser och grovt räkna ut om kostnaden ligger inom din budget.

3) Enkla ingredienser

Välj enkla och hälsosamma ingredienser: frukt, grönsaker, spannmål och naturliga livsmedel har en låg kostnad jämfört med förpackade livsmedel.

Advertisement
Pexels

Pexels

4) Titta på de nedre hyllorna

Även livsmedelaffärerna har sina knep för att få dig att spendera mer: i de centrala hyllorna, de i ögonhöjd hittar du alltid de dyraste produkterna. Men istället, de produkter som är placerade på de nedre hyllorna eller de högst upp är avgjort billigare och - genom att välja dem - kan du spara avsevärt på den totala slutsumman.

5) Välj en mindre vagn

När vi går in på en stormarknad tendererar vi att köpa saker som vi inte behöver. Samma sak händer om vi går och handlar när vi är hungriga. De lite större vagnarna ger oss faktiskt illusionen av att inte ha köpt tillräckligt. Detta är också ett knep som används av stormarknaden för att få dig att handla mer: så välj en mindre vagn eller en korg.

6) Titta på kilopriserna

Att bara titta på priset du ska betala är inte ett sätt att göra en medveten shopping. Faktum är att du kan hitta en produkt med ett högre pris på prislappen men ett lägre pris per vikt: det betyder att du kan spara pengar för samma vikt.

Advertisement