En döv tjej bestämmer sig för att ha teckenspråk på sitt bröllop: hennes mamma blir arg och kritiserar henne

av Titti Carlberg

07 Januari 2022

En döv tjej bestämmer sig för att ha teckenspråk på sitt bröllop: hennes mamma blir arg och kritiserar henne
Advertisement

Att organisera ett bröllop så att det blir perfekt är ofta ett verkligt tufft åtagande. Även om du inte vill ha en komplex och överdådig ceremoni, finns det faktiskt många saker att bestämma och planera. Och om man lägger till, till detta, problem och konflikter med familjemedlemmar, riskerar det som borde vara en underbar tid i ens liv att förvandlas till en enorm källa med stress. Om du tycker att detta låter överdrivet, läs då om den unga bruden som är huvudperson i denna artikel.

Flickan som är döv sedan barndomen, bestämde sig för att ha teckenspråk på sitt bröllop, ett val som skulle möta behoven hos många av de döva gästerna, men detta val öppnade upp för en rejäl familje "diskussion". Brudens mamma motsatte sig faktiskt detta och kritiserade henne hårt.

via Academic-Nose-9239/reddit

Advertisement
Ally.J./Flickr - Not the actual photo

Ally.J./Flickr - Not the actual photo

En ceremoni som firas med användning av teckenspråk: detta var idén som den 24-åriga bruden berättade på Reddit och frågade om webbanvändarnas åsikt. Organiseringen av ett bröllop där det skulle vara mestadels döva gäster, som krävde särskild uppmärksamhet, så den blivande bruden tänkte på denna lösning för att göra bröllopet tillgängligt för alla.

"Mina föräldrar hjälpte mig aldrig att lära mig teckenspråket, eller hjälpte mig att interagera och integrera med andra som var döva - börjar hennes inlägg på Reddit - så jag gick emot dem och lärde mig språket själv". Medan hon gick på universitetet för döva träffade hon killen som skulle bli hennes äkta man.

När det var dags att börja planera bröllopet, var de båda överrens om att fira bröllopet med hjälp av teckenspråket. "Vi bestämde oss också för att hyra en tolk för de personer som inte var döva så att de skulle förstå vad som hände". 

Ett beslut som dock var ämnat att skapa många problem i hennes familj.

Advertisement
Pixnio - Not the actual photo

Pixnio - Not the actual photo

Så fort brudens mamma fick inbjudningskortet blev hon förbannad. "Hon började genast skicka meddelanden och mail till mig, för att försöka övertyga mig att bröllopet skulle hållas på talspråk med en tolk i teckenspråk - fortsätter hon i inlägget - det är vårt bröllop, så det ska vara på vårat språk, men min mor vill låtsas att vi är i Amerika och att bröllopet ska hållas på ett engelskt talspråk och den som aldrig har brytt sig om att "lära" sig prata är den som ska ha en tolk".

Diskussionen, enligt vad den unga tjejen berättade, fortgick länge och fick en ganska obehaglig ton, särskilt från hennes mors sida, bestämt övertygad om sina ståndpunkter och att dottern skulle anpassa bröllopet till de som inte var döva - istället för de som var döva.

Med tanke på den svåra situationen bestämde sig tjejen för att berätta om allt detta på webben och fråga webbanvändarna och läsarna om deras åsikt om vem av dem som hade fel.

Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Hennes inlägg lästes av många, och de flesta kommentarerna visade att dottern hade rätt. Enligt webbanvändarna hade den blivande bruden faktiskt inte visat illvilja eller okänslighet på något sätt. "Det är ditt bröllop, därför är det ditt val" var det en person som skrev, "kanske kommer detta att få dina föräldrar att förstå vad de dövas verkliga behov är", var en annan kommentar.

Vad tycker du? Hade mamman rätt i att reagera på detta sättet eller borde hon ha stöttat sin dotter i detta val?

Advertisement