Vad händer med din kropp om du sover för mycket? Här följer 4 negativa effekter på hälsan

av Titti Carlberg

13 Januari 2022

Vad händer med din kropp om du sover för mycket? Här följer 4 negativa effekter på hälsan
Advertisement

Vi hör ofta om hur viktigt det är att få tillräckligt med sömn, och de negativa effekterna på vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Men det finns också en annan aspekt som det är viktigt att tänka på: även att sova för mycket kan ha negativa effekter på vår hälsa.

Men vad innebär det att sova för mycket? De rekommenderade timmarna som forskare råder är att man bör sova 6-8 timmar per natt. Att sova mindre än 6 timmar är för lite, och att överskrida 8 timmar innebär att sova för mycket. Låt oss se vilka som, enligt forskare, är de negativa effekterna på vårt välbefinnande av att sova för mycket.

via amerisleep

Advertisement
Pexels

Pexels

Du känner dig ständigt trött

Det låter som en motsägelse, men att sova mer än nödvändigt betyder inte att vara utvilad och energisk. Enligt forskare är det faktiskt tvärtom: att sova för mycket kan orsaka större trötthet och mindre koncentrationsförmåga. 

Du får ofta ont i huvudet

Att sova för mycket kan ge en spänningshuvudvärk och det beror på att signalsubstanserna slås på felaktigt. Om du ofta får huvudvärk så är det inte bra att sova längre än vanligt. Faktum är att vetenskaplig forskning har visat att sova längre än vanligt och nödvändigt, påverkar aktiviteten hos vissa signalsubstanser, vilket orsakar ytterligare huvudvärk.

Advertisement
Pexels

Pexels

Du åldras i förtid

Att sova mer än rekommenderat innebär att sätta igång en för tidigt åldrande mekanism, och inte bara ur en rent estetisk synvinkel: de som upprepande gånger sover mer än de borde upplever ett för tidigt åldrande av hjärnan, med åtföljande problem med minne och koncentration.

Du kan öka i vikt

Forskare har upptäckt en koppling mellan viktökning och sömn. De som sov mindre eller mer än de rekommenderade timmarna upplevde en betydande viktökning. I synnerhet fann studien att personer som sov mer än nio timmar löpte 21% större risk att bli överviktiga än de som sov 6-8 timmar per natt.

Vi tror ofta felaktigt att sova mer än nödvändigt kan ge fördelar: vi tror att vi efter 10 långa timmars sömn kommer känna oss mer utvilade och redo att möta dagen. Om vi - då och då - sover mer än vi borde, händer inget. Som i allt måste du överdriva och anta dåliga vanor konsekvent.

Advertisement