De överlever 29 dagar på öppet hav genom att äta apelsiner, kokosnötter och drack regnvatten

av Titti Carlberg

13 Oktober 2021

De överlever 29 dagar på öppet hav genom att äta apelsiner, kokosnötter och drack regnvatten
Advertisement

Det finns historier som ibland lyckas imponera på oss så mycket att de fungerar som ett riktigt exempel för överlevnad, ungefär som en manual, nästan omöjlig att tro på i en tidsålder då så gott som allt är spårbart och teknologiserat.

Det kan hända även idag, och de två huvudpersonerna i vår berättelse är levande bevis på det, bevis på upplevelser som leder till gränsen för överlevnad och som isolerar människor från allt och alla, utan att ha något annat än hoppet att bli räddade. Dessa två män överlevde till sjöss i 29 dagar, skeppsbrutna efter en storm 400 km utanför Papua Nya Guineas kust. Hur klarade de sig? De försågs sig med det lilla som fanns, som en skeppsbruten gör.

via New Straits Times

Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Det som började som en vanlig motorbåtstur för Livae Nanjikana och Junior Qoloni, förvandlades till en riktig mardröm, en upplevelse som de inte kommer att glömma så lätt och som de kan säga att de faktist inte kunde undvika.

De två befann sig i Salomonhavet, utanför Papua Nya Guineas kust, på sin båt som är sju meter lång. Väderförhållandena är ganska oförutsägbara och ändras snabbt i de delarna av världen, så mycket att de, plötsligt, på grund av kraftigt regn och blåst förlorade fastlandet ur sikte och havsströmmen tog dem åt helt fel håll.

Advertisement
ILO Asia-Pacific/Flickr - Not the actual photo

ILO Asia-Pacific/Flickr - Not the actual photo

Som om det inte var nog, batteriet till deras GPS laddades ur snabbt och tog helt slut. De visste inte var de var på väg och de hade inget annat val än att ta det lugnt och vänta på att bli räddade. Som tur var hade de lastat motorbåten med proviant som bestod av apelsiner och kokosnötter, även om mycket av det hade gått förlorat under stormen.

Det är från det vattnet runt omkring dem som Livae och Junior är uppväxta, båda ursprungligen från Salomonöarna, och de hade lärt sig från grunden överlevnadskonsten, de smuttade då och då på frukten och klarade sig på det sättet att överleva hela 29 dagar, tills en fiskare lyckades få syn på dem och kom till deras undsättning.

Brocken Inaglory/Wikimedia - Not the actual photo

Brocken Inaglory/Wikimedia - Not the actual photo

Innan de räddades hade de satt upp ett slags segel, med det material som fanns kvar i båten efter stormen, som gjorde att de kunde segla i vindens riktning. Men med det lilla de hade att äta och endast regnvatten att dricka, skulle de inte överleva så länge till på det öppna havet.

Kort sagt: en riktig månad på sjön med kastbyar och som ett äventyr som verkar komma ur ett manus till en film!

Advertisement