En kvinna som är vegan anklagar en stormarknad för att lura henne att äta kött

av Titti Carlberg

27 Oktober 2021

En kvinna som är vegan anklagar en stormarknad för att lura henne att äta kött
Advertisement

I Australien har en kvinna utmanat stormarknadsjätten Coles för att, enligt henne, haft produkter som innehåller kyckling med grafik som kan lura en person som letar efter veganprodukter.

"Ni har produkter för veganer i samma disk med en grafik som påminner mycket om kyckling nuggets" skrev kvinnan i sitt protestbrev. "Produkterna dedikerade till dem som vill skydda världen, bör finnas i en speciell avdelning så att de inte förväxlas med de andra produkterna" tillade kvinnan.

via The Mirror

Heidi_Marshman/Twitter

Stormarknaden svarade kvinnan och bad om ursäkt för besväret och förklarade att det inte skulle vara möjligt att dela upp produkterna på två specialavdelningar med tanke på storleken på många av butikernaColes stormarknad är en enorm kommersiell verklighet, med sina 100.000 anställda presenterar de försäljningställen av alla typer och storlekar utspridda i varje hörn av det nationella territoriet. Den här kunden framförde dock ett särskilt klagomål.

"I samma disk" skrev kvinnan "finns det produkter för veganer och produkter som innehåller kycklingkött. En disposition som lätt kan vara missvisande eftersom dessa produkter ofta också har liknande reklamgrafik. Det är uppenbart att ni försöker påtvinga kött till de som inte äter det".

Svaret från Coles lät inte vänta på sig. Stormarknadspersonalen svarade att de inte hade för avsikt att vilseleda kunderna, men att differentiering inte var möjligt i många av deras butiker. Enligt Coles skulle det bara vara ett tekniskt problem med presentationen av förpackningarna, svårt att lösa i strukturer så små att det inte går att skapa tydligt synliga olika fack.

Advertisement
Not the actual photo - Joshua Rawson-Harris/Unsplash

Not the actual photo - Joshua Rawson-Harris/Unsplash

Enligt kvinnan var svaret otillräckligt och skulle - enligt hennes mening - endast avslöja bristande uppmärksamhet gentemot konsumenter som är mer medvetna om vikten av ekologisk kost. På sociala medier har denna position diskuterats mycket. Enligt vissa representerar veganer en alltför "extremistisk" syn på en korrekt position i dess fundament. En stelhet som leder till att man ser fiender överallt.

"Jag anser att det är en skyldighet av konsumenterna att läsa etiketterna noggrant. Ett medvetet köp måste bygga på att man uppmärksammar ingredienserna och var produkten kommer ifrån" skriver en webbanvändare. "Enligt min mening" skrev en annan person "är det värre när en förväxling görs mellen produkter med gluten och glutenfria produkter, eftersom de som inte tål detta ämne får mycket kraftiga fysiska reaktioner"

Andra personer, har å andra sidan, ställt sig vid sidan av denna kund för att begära större transparens även från distributörerna för produkterna som de mest krävande eller mest miljömedvetna konsumenterna efterfrågar.

Vad tycker du?

Advertisement