Ett 120.000 år gammalt "skrädderi" har upptäckts i Marocko: den är bland de äldsta som har hittats

av Titti Carlberg

02 Oktober 2021

Ett 120.000 år gammalt "skrädderi" har upptäckts i Marocko: den är bland de äldsta som har hittats
Advertisement

Har du någonsin tänkt på när vissa seder och vanor började i mänsklighetens historia? Några av dem som att klä på sig och täcka kroppen, är nu så uppenbara och rotade att deras ursprung försvinner i den mest avlägsna historien.

Men då och då finns det upptäckter som med sin betydelse ger oss en mer exakt och värdefull information om antika seder som vi bara kan bli väldigt fascinerade av med tanke på dess omfattning. Det vi ska prata om handlar om just kläderna från förhistoriska män och kvinnor. I en grotta i Afrika befann sig forskare framför en minst sagt otrolig vittnesbörd: en miljö som vi kan definiera som en uråldrig "skräddare", bland de äldsta som fram till nu har upptäckts.

via Smithsonian Magazine

Vi är i Marocko, och närmare bestämt i Contrabandiers-grottan, inte långt ifrån staden Temara. Det är här som arkeologer snubblade över vad de tror är det äldsta beviset på förekomsten av förhistoriska kläder.

Vi pratar om en plats som fanns för 120.000 år sedan. Med tanke på den avlägsna eran förväntade sig forskare verkligen inte att upptäcka verkliga rester av kläder och plagg för att täcka sig. Platsen de fann användes dock för att tillverka dem. Det är därför inte felaktigt att kalla det för en "skräddarverkstad", eftersom de inne i hålrummet hittades dussintals och dussintals verktyg av ben som dåtidens män använde för att arbeta med läder och päls, för mer lämpliga kläder och plagg som skyddade mot kyla och dåligt väder.

Advertisement
Max Planck Institute

Max Planck Institute

Upptäckten beskrivs i detalj i tidskriften iScience, och handlar om arbetet av experter från Max Planck Institute for Science of Human History, en viktig akademisk verklighet i Tyskland. Det är otroligt fascinerande att läsa om hur Homo Sapiens tillverkade och bar kläder på den upptäckta platsen, tack vare verktygen som fanns inom dess väggar. Enligt vad arkeologer har rapporterat är det värdefulla verktyg, noggrant polerade och utformade för att utföra sin uppgift så effektivt som möjligt.

Max Planck Institute

Max Planck Institute

Plaggen som tillverkades inne på detta antika "skrädderi" kom uppenbarligen från djur som rävar, schakaler, vilda kattdjur eller nötkreatur: det som hittats inne i grottan talar för sig själv. Märkligt nog, enligt vad forskarna har sagt, på dessa platser i Afrika skulle dessa kläder ha burits även om klimatet inte var särskilt kallt. Så gissningsvis anpassade sig våra förfäder till den konstanta och utbredda klädseln för att täcka sig. 

En verklig fascinerande vittnesbörd, eller hur?

Advertisement