De firar sin årsdag i en park och hittar plötsligt en sällsynt värdefull sten

av Titti Carlberg

20 November 2022

De firar sin årsdag i en park och hittar plötsligt en sällsynt värdefull sten
Advertisement

Att organisera firandet för ett jubileum är verkligen komplext, man vill att allt ska bli perfekt, och framförallt vill man att ens partner mår bra och är nöjd. Många väljer ett enkelt firande som samtidigt uppskattas, som till exempel en middag, andra väljer en resa och någon kanske väljer en aktivitet.

För att fira deras årsdag valde detta par att åka på en resa, till en plats där de kunde kombinera firandet med en lärorik upplevelse i en arkeologisk park, men för att kröna deras dag fanns också upptäckten av en värdefull sten.

via Postbulletin

Advertisement

Jessica och Seth Erickson bor i Chatfield, Minnesota, i samband med deras tioåriga bröllopsdag bestämde de sig för att ge sig ut på en resa, under vilken de tänkte besöka flera stater. På detta äventyr valde de att stanna och besöka Arkansas Crater of Diamonds State Park, en arkeologisk och lärorik plats. Inne i parken är det möjligt att utföra utgrävningar i hopp om att hitta ädelstenar. Paret hade åkt dit med den avsikten, men de förväntade sig aldrig att de skulle hitta en värdefull sten.

Jessica och Seth gick till parken tidigt på morgonen och började gräva och sålla i marken. Plötsligt slutade de i tron att de hade hittat något. Det såg ut som en sten, de rengjorde den från smuts och jord. De hade lyckats hitta en tefärgad ädelsten.

Advertisement

Nyfikna på vad de hade hittat bestämde sig paret för att gå med stenen till parkens Diamonds Discovery Center. På centret registrerade auktoriserad personal ädelstenen som en 1,90 karats brun diamant, men den överraskande aspekten ligger inte i att ha hittat en ädelsten, utan i dess storlek.

Eftersom parken ligger vid ett vulkaniskt område är det inte alls ovanligt att hitta ädelstenar där. Det som är otroligt är att det aldrig tidigare har hittats en sten som överstiger en karat. Geologen och geofysikern vid University of Wollongong i Australien, Nicolas Flament, förklarade att: "en sten av en miljon är på 1 karat och en av 15 miljoner är på 2 karat".

On July 31, 2013, a park visitor from Apex, NC found a shining 5.16-carat brown diamond at Arkansas's Crater of Diamonds...

Pubblicato da Crater of Diamonds State Park su Domenica 31 luglio 2022

Paret Erickson kan därför anses vara extremt lyckligt lottade som hittade en ädelsten med den storleken. Dess pris ligger dessutom runt 24.000 dollar, även om dess vikt kommer att minskas avsevärt när den beskärs och poleras.

Visst hade de en otrolig tur, eller hur?

Advertisement