Den här mannen gjorde en otrolig upptäckt med sin metalldetektor: det har ett högt värde

av Titti Carlberg

22 Juli 2023

Den här mannen gjorde en otrolig upptäckt med sin metalldetektor: det har ett högt värde
Advertisement

Vi har alla olika passioner, det finns de som älskar sport, de som går långa promenader och de som istället bestämmer sig för att använda sin metalldetektor på platser de känner till. På så sätt kanske de har turen att hitta riktiga fynd, oväntade skatter av ovärderligt värde.

Den här mannen odlade sin hobby, och tack vare sin metalldetektor lyckades han göra en oväntad upptäckt.

via Dailymail

Advertisement
Garrett Metal Detectors/Facebook

Garrett Metal Detectors/Facebook

Det finns många människor som älskar att uppleva äventyr, de inspireras av äventyrsfilmer, pirater och forskare med hoppet om att de själva en dag ska hitta en skatt. Men utan att ge sig av på en resa nöjer de sig med att gå med metalldetektorn längs ett fält, i hopp om att upptäcka något oväntat, som kan få dem att uppleva den glädje de skulle känna om de hittade en riktig skattkista.

Billy Vaughan är en lokalvårdare som ständigt odlar åtskilliga hobbyer, i vilken metalldetektorn nu ingår. Av denna anledning, utrustad med sin Garret och en spade att gräva med, lyckades han uppleva det varje äventyrare drömmer om: att hitta guld.

Advertisement
Kyösti Viinamäki/Wikimedia Commons

Kyösti Viinamäki/Wikimedia Commons

Under flera månaders tid hade han gått hemifrån med sitt instrument, i hopp om att återvända med ett fint byte, men han kom alltid tillbaka hem tomhänt eller med föremål av ringa värde. Han valde dock att inte ge upp, utan fortsatte att odla sin hobby tills lyckan beslöt sig för att belöna honom.

På ett fält nära hans hem, i närheten av Whitehaven, i Storbritannien, hittade han en riktig artefakt: ett guldhalsband som går tillbaka till för 4.000 år sedan.
Till en början trodde han att det var ett verktyg som användes för att skala klippväggar, men sedan såg han att det var ett halsband värt cirka 14.000 pund.

Zde/ Wikimedia Commons

Zde/ Wikimedia Commons

Halsbandet är ett riktigt historiskt fynd, som tycks gå tillbaka till bronsåldern. Av denna anledning blev han tvungen att sälja det till ett museum, enligt det pris som fastställts av Treasure Valuation Commitee. Även om han inte längre är i besittning av detta smycke, förtar det inte glädjen över att ha hittat det, det är ju heller inte så vanligt att man hittar ett dyrbart föremål, 22 karats guld, mitt på ett fält i Storbritannien.

Vad sägs om det?

Advertisement