Han gräver i sin trädgård och hittar en kasse 90 år gamla sedlar: "Jag kommer inte spendera dem" (+VIDEO)

av Titti Carlberg

27 Augusti 2022

Han gräver i sin trädgård och hittar en kasse 90 år gamla sedlar: "Jag kommer inte spendera dem" (+VIDEO)
Advertisement

Filmer, särskilt de som handlar om pirater, har alltid fått oss att drömma och önska att hitta en kista full av guld- och silvermynt och även diamanter på en oväntad plats. Rich Gilson måste ha känt sig som om han befann sig mitt i ett sådant äventyr när han grävde i sin trädgård och hittade en kasse med nästan 100 år gamla sedlar.

Mannen bestämde sig en morgon för att, tillsammans med sin hustru Suzanne, gräva i deras trädgård. Till en början sjönk spaden smidigt ner i marken, men plötsligt stötte Rich på motstånd. I första ögonblicket trodde han att det var en rot så han lade lite mer kraft bakom spadtaget. Ljudet som omedelbart följde lät inte som att spaden slog i trä, utan mer som krossat glas.

via Usa Today

Advertisement
pexels - Not the actual photo

pexels - Not the actual photo

Slaget krossade i själva verket en glasbehållare som hade till syfte att skydda, från jord och fukt, två små kanvaskassar innehållande sedlar på 10 och 20 dollars valörer, stämplade med datumet 1934. Den totala summan uppgick till cirka 1000 dollar. Efter den första lyckan av upptäckten var känslan som växte i paret nyfikenhet. De ville båda veta hur pengarna hade hamnat i deras trädgård.

1934 hade människor ett större behov av att spara. Pengarna som Rich hade funnit, var resultetet av James Dempseys besparingar, en hårt arbetande man som hade bott i det huset för många år sedan. Mannen, av rädsla för att han plötsligt skulle förlora pengarna, hade bett sin dotter att gömma dem i trädgården. Problemet uppstod när familjen försökte hitta dem senare, utan resultat. Pengarna verkade vara borta för alltid, eller åtminstone tills Rich hade bestämt sig för att gräva i sin trädgård.

Advertisement

Mannen bestämde sig för att inte använda pengarna, för honom är historien bakom upptäckten viktigare än pengarna. "Valet som James Dempsey gjorde för 90 år sedan är väldigt intressant. Folk frågar mig vad jag tänker göra. Nåväl, jag kommer i alla fall inte att spendera dem."

Vad hade du gjort om du var i Rich eller Suzannes ställe?

Advertisement