Amphibio: de futuristiska konstgjorda gälar som gör att människor ska kunna andas under vatten - Curioctopus.se
x
Amphibio: de futuristiska konstgjorda…
En 9-årig grabb designar och finansierar ett trädhus: ingenting saknas i den och han hyr ut den som Airbnb Låtsas att vara

Amphibio: de futuristiska konstgjorda gälar som gör att människor ska kunna andas under vatten

18 September 2021 • Av Titti Carlberg
140
Advertisement

Dykning på djupt vatten och att kunna simma flera timmar under vatten är nu möjligt tack vare användningen av en inte så skrymmande utrustning. Tänk om det i framtiden blir möjligt att andas under vattnet på samma sätt som fiskar? Det låter som en orealistisk hypotes, eller som något taget från en fantasyfilm, men i framtiden kan det bli verklighet och gör att - sålunda - människan kan bo under vattnet.

via: CNN

För närvarande är det bara en prototyp, gjord av den japanska designern Jun Kamei i samarbete med RCA-IIS Tokyo Design Lab. Denna undervattensandningapparat är otroligt lätt och tänkt som en möjlig lösning för en framtida havsnivåhöjning, vilket verkar vara oundvikligt. Faktum är att designern säger: "Jag funderade på hur framtiden för vår stadsmiljö kommer att förändras och jag blev djupt intresserad av data om de stigande vattennivåerna". Denna 3D-tryckta enhet fungerar faktiskt som en gäl: den kan tillåta människan att andas under vatten på samma sätt som en fisk och, i en avlägsen framtid, tillåta människan att bo i haven.

För skapandet av detta instrument, som kallas Amphibio, inspirerades designern av havets invånare, och särskilt av undervattensinsekter. Den består av två delar: en väst och en mask, gjord av ett vattenavisande material. Detta innebär att materialet inte genomgår förändringar i storlek eller form även när det är under vatten en lång stund: ett material som bibehåller sin ursprungliga fysikaliska och kemiska egenskap. När det gäller dess funktion, extraherar Amphibio syre från vatten i vilket det är nedsänkt och avger koldioxid. För närvarande är den bara provad i ett litet utrymme, ett akvarium och inte i den marina miljön. Nästa steget i projektet kommer att bestå i att visa att den kan användas av människor, även om det än så länge finns lite svårigheter. Om det tidigare verkade som en omöjlighet att andas under vatten utan hjälp av en skrymmande enhet: kan det nu bli verklighet: vi måste bara vänta på att designern och forskarna genomför andra studier och fullföljer projektet.

Tags: TeknikBarnIntressanta
Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack