Precis som Pinocchio: en fiskare "sväljs" av en val och spottas sedan ut

av Titti Carlberg

28 Juni 2021

Precis som Pinocchio: en fiskare "sväljs" av en val och spottas sedan ut
Advertisement

Ett äventyr som han säkert kommer att minnas och berätta om resten av sitt liv, det som undervattensfiskaren Michael Packard upplevde i Cape Cod, Massachusetts. Det var en helt vanlig dag och med utmärkt synlighet för honom och en vän  med vilken han hade gått ombord för att fiska hummer. 

Vad var det som hände som var så otroligt? Han fick sig en åktur mellan käftarna på en knölval. Ja, du läste rätt: som om han var någon slags Pinocchio-fiskare, befann sig Packard plötsligt med hela sin kropp inuti valen. Turen ville att djuret skulle spotta ut honom nästan direkt, så mannen lyckades komma undan och berätta för världen om sin otroliga upplevelse.

via CBS Boston

Advertisement
Cape Cod Times

Cape Cod Times

"Jag trodde att jag inte skulle klara mig - berättar mannen - plötsligt känd jag ett tryck och i nästa sekund blev allt svart, jag var inne i valen". Ganska läskigt och absurt, eller hur? Ändå är det precis vad som hände med den här mannen som för att försvara sig började genomföra en "strategi" som lyckligtvis fick knölvalen att ge upp utan att svälja honom helt.

Trettio sekunder som kändes som en hel evighet: det var den tid som Michael tillbringade inne i djuret. Innanför hans käkar började den 56-åriga mannen att stressa upp sig, vred sig och försökte på alla sätt att få syn på en glimt av ljus. Med mycket goda sannolikheter var det just detta som irriterade valen, som med ett slags "hostande" spottade ut honom.

Advertisement
Wikimedia Commons - Not the actual photo

Wikimedia Commons - Not the actual photo

"Jag trodde genast att det var en stor vit haj" sa Packard när han blev intervjuad om sitt äventyr. "Inuti, i mörkret insåg jag dock att det inte fanns några tänder och då förstod jag och tänkte att min sista stund var kommen". Allt hände bara någon minut efter att han hade dykt i och förvisso var denna upplevelse mer annorlunda för honom än ett enkelt hummerfiske.

NOAA's National Ocean Service/Flickr - Not the actual photo

NOAA's National Ocean Service/Flickr - Not the actual photo

Trots sitt äventyr säger 56-åringen att han inte tänker sluta med dykningen. Det är faktiskt fantastiskt att han bara kom undan med en misstänkt stukning av ett knä. Enligt vad man har lärt sig skulle ett sådant faktum vara helt oavsiktligt och slumpmässigt, med tanke på att knölvalar inte är aggressiva mot människor och att deras komformation i matsmältningssystemet inte tillåter dem att verkligen svälja oss.

Undra om valen som var "värd" för Michael bara ville ta sig en smakbit... Under tiden kan den här mannen säga att han verkligen hade tur som lyckades undkomma och att han var Pinocchio för en dag! 

Advertisement