x
"Jag bantar och tränar men går inte…
Den här kvinnan är 45 år men hon ser så ung ut att de ofta tror att hon är dottern på 24 år En kvinnlig student hedrar sina föräldrar genom att ta sina examensbilder i de jordbruksfält där de arbetar

"Jag bantar och tränar men går inte ner i vikt": 5 vanliga fel som hindrar dig från att gå ner i vikt

18 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
998
Advertisement

Att gå ner i vikt är inte lätt och gör-det-själv-lösningar är ofta skadliga och farliga, varför det alltid är viktigt att kontakta en nutritionist: bantningen måste skräddarsys med hänvisning till individens fysiska egenskaper och behov. Trots att man förlitar sig på utlåtande från en expert, följer en noggrann diet och tränar, går man inte ner i vikt och siffrorna på vågen är alltid desamma. Innan vi går in på vilka de vanligaste misstagen är som kan sakta ner viktminskningen vill vi påminna om att siffrorna på vågen är rent vägledande och - det är troligt att de inte kommer att förändras eftersom en förlust av fettmassa också kan vara förknippad med en ökning av muskelmassa.

Trots ansträngningarna och offren du inte ser något resultat, är det troligt att du gör något av dessa misstag:

via: healtline

1. En oändlig diet

En framgångsrik diet är en långsiktig och hållbar diet, som inte består av deprivation utan av en rätt balans mellan hälsosam och kaloririk mat. En diet som är för restriktiv och utdragen under en lång period kan belasta kroppen och  humöret: av denna anledning rekomenderar nutritionister ofta att ta en ledig dag där du hoppar över dieten. Den dagen får du njuta av den sorts mat som du vanligtvis håller dig undan från: att ta en paus kan vara användbart för att återfå motivation och för humöret men även som en chock för kroppen

2. Du dricker inte tillräckligt med vatten.

Vatten är en viktig hjälp i viktminskning: det hjälper till att reglera matsmältningen, kroppsfunktionerna, ämnesomsättningen och att hålla kroppen hydratiserad. Detta innebär att vattenretentionen minskar och att hungerkänslan kan hållas borta. Faktum är att vi ofta byter törstens stimulans mot hungern, vilket leder till att vi småäter mellan måltiderna och därmed får i oss mer kalorier.

Advertisement

3. Höga nivåer av stress.

Stress är en stor fiende för viktminskning: hög stress kan leda till en ökning av kortisol, vilket minskar vår insulinnivå och saktar ner på viktminskningen. Det händer också ofta att vi, på grund av stress äter mer. Vi gör det trots att vi inte är hungriga och vi gör det på ett oreglerat sätt mellan måltiderna. Uppenbarligen är små nivåer av stress naturliga och normala, men det är viktigt att se till att detta inte påverkar vår kost och vår vila på ett negativt sätt.

4. Vi glömmer bort de "flytande kalorierna"

Vi vet att socker är dietens fiende, eftersom höga koncentrationer av socker i blodet påskyndar lagringen av mat i form av fett, inte energi. Vi smuttar ofta på drycker och fruktjuicer och njuter av aperitifer utan att förstå att de är rika på tillsatt socker: de kallas "flytande kalorier" och vi dricker dem utan att inse det.

5. Åldrandet

När vi åldras blir det allt svårare att gå ner i vikt och är en helt fysiologisk sak: vi utövar mindre sport, vi förlorar muskeltonus och ämnesomsättningen saktar ner. Av denna anledning, när man äldras måste man se över sina matvanor och fortfarande vara aktiv.

Tags: Må braHälsa
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack