Det minsta subkutana chipet som någonsin har övervakat kroppsfunktionerna inifrån

av Titti Carlberg

19 Maj 2021

Det minsta subkutana chipet som någonsin har övervakat kroppsfunktionerna inifrån
Advertisement

Den elektroniska och tekniska utvecklingen erbjuder nya möjligheter även inom medicin. Ingenjörer från Columbia University har skapat ett litet chip - det minsta i världen - som när det implanteras via en injektionsnål, kan mäta inre kroppstemperatur och kan övervaka kroppsfunktioner och biologiska signaler. Även om det är sant att implanterbara medicintekniska produkter revolutionerar inom sjukvården är det också sant att implanterade elektroniska system hittills har visat sig vara ineffektiva: de kräver vanligtvis mer chip, kablar och batterier för energilagring.

via engineering.columbia.edu

engineering.columbia.edu

engineering.columbia.edu

Enheten som har utvecklats av forskarna är dock innovativ: den är lika liten som ett dammkvalster och syns bara genom mikroskop. Dess totala volym är faktiskt mindre än 1 millimeter per kubik. Teamet använde också ultraljud för att driva enheten och för att kommunicera med den och de tillverkade "antennen" för kommunikationen och inmatningen med ultraljudskraft ovanpå chipet.

Enheten kan övervaka kroppstemperatur, mäta blodtrycket, glukos och syret, det injicerbara chipet kan varna dig om alla medicinska tillstånd. Ett mycket litet instrument injicerat under huden, som kan avslöja olika tillstånd, skulle därför kunna revolutionera det medicinska systemet. Chipet representerar ett fullt fungerande elektroniskt system.

Advertisement
Michael Longmire Unsplash

Michael Longmire Unsplash

En medlem av forskargruppen sa att "det är ett bra exempel på teknik, vi har infört nya material på komplementära standard metalloxid halvledare för att ge en ny funktion. I det här fallet har vi lagt till piezoelektriska material direkt på den integrerade kretsen för att transformera akustisk energi till elektrisk energi". Detta komplexa och fascinerande instrument är fortfarande föremål för studier och teamet tänker inte sluta: det stora målet är att utveckla chip som kan implanteras med en injektionsnål och kommunicera externt tack vare ultraljud, vilket ger direkt information om vad som mäts. Kommer detta att vara medicinens framtid?

Advertisement