"Jag ångrar att jag har skaffat barn": en kvinna delar öppet sin vision om moderskap

av Titti Carlberg

17 Maj 2021

"Jag ångrar att jag har skaffat barn": en kvinna delar öppet sin vision om moderskap
Advertisement

Moderskap, är det sätt på vilket detta hanteras, det är något subjektivt. Även om det inte är nödvändigt att vara mor och att ha barn för att vara en uppfylld person, ställs unga kvinnor ofta idag frågan "när tänker du skaffa barn?", vilket visar hur svårt det är att undvika vissa sociala konventioner. Det finns kvinnor som inte är redo att bli mamma eller helt enkelt inte vill ha barn. Ska de bli kritiserade av den anledningen? Måste de känna sig skyldiga för att deras önskan strider mot samhällets tänkande? Detta är historien om Karla Tenório, en 38-årig författare och skådespelare som med sitt uttalande utlöste en debatt på sociala medier.

via rcnradio.com

maearrependida/instagram

Vad sa Karla som var så chockerande att det skapade en så het debatt? Hon sa att hon älskar sin dotter men hatar att vara mamma: hon ville berätta om sina erfarenheter och sina tankar för att stödja alla de kvinnor som inte är nöjda med att vara mamma, eller de som älskar att vara mamma men som inte känner sig bunden till sitt barn.

Advertisement

maearrependida/instagram

Karla har aldrig känt en önskan att bli mamma men gick med på sin mans vilja. Även om graviditetsmånaderna hjälpte henne att acceptera situationen och för att förbereda sig bättre, ändrade hon sig inte efter förlossningen, hon fick en känsla av att må dåligt och under födseln ville hon gå tillbaka i tiden. Karla drabbades dessutom av en psykos efter förlossningen: önskan att vara en föredömlig mor förvandlade henne på ett helt ofrivilligt sätt till en förtryckande "barnpassare" för sin dotter. Hon gillar inte att vara mamma, men framförallt gillar hon inte den klassiska moderskapsidén enligt vilken att vara mamma är det vackraste som finns och att du måste ägna hela din existens till ditt barn och deras välbefinnande.

maearrependida/instagram

Kvinnan hade i cirka 10 års tid en skuldkänsla som brände i henne och hon hade svårt att prata om det av rädsla för att kritiseras och bedömas. Allt förändrades 2017 när hon lärde känna en grupp kvinnor som delade samma tankar som henne. Under den tiden insåg hon att det var möjligt att älska sitt barn men att hata moderskapet som ett begrepp. Nu berättar Karla sin historia, sina tankar och om hennes kamp på sin Instagram-profil, som kallas "ångerfull mamma", för att hjälpa alla kvinnor som lever med samma känsla. Hon vill få dem att förstå att det att vara mor och att älska sitt barn är två helt skilda saker: att vara mamma, särskilt i ett samhälle som fortfarande tror att "kvinna=mamma", är svårt och skiljer sig från vad som sägs och om en romantisk vision som berättades för oss. Delar du hennes tankar?

Advertisement