Skådespelerska blir mamma vid 68-års ålder och anklagas för att vara egoistisk: i verkligheten är barnet hennes barnbarn

av Titti Carlberg

09 April 2023

Skådespelerska blir mamma vid 68-års ålder och anklagas för att vara egoistisk: i verkligheten är barnet hennes barnbarn
Advertisement

Vart går gränsen mellan önskeuppfyllelse och själviskhet? Och när måste man inse att ens önskan om moderskap måste läggas åt sidan för att den är ouppnåelig? Det är inte lätt att ge ett svar på dessa frågor, var och en av oss har etablerat oöverstigliga gränser inom oss själva och tror att de är universellt giltiga.

När man inte kan bli gravid på ett naturligt sätt finns det dock flera olika alternativ för att bli förälder och bland dessa är adoption den som accepteras i större skala. I vissa länder finns det dock även andra möjligheter, som surrogatmoderskap, en praxis som av vissa anses vara överdriven, men som många par och singelkvinnor/män väljer.

Men finns det en åldersgräns för att bli mamma? Dagens historia berättar att inte ens i det här fallet finns det ett bestämt svar.

via Madrid Metropolitan

Advertisement

Ana Obregon, 68, är en spansk skådespelerska som blev känd för flera år sedan för sitt påstådda förhållande med David Beckham. Kvinnan delade sin glädje på Instagram över att bli mamma igen, tack vare surrogatmoderskap i Florida.

Den lilla flickan som heter Ana, som sin mamma, föddes i juni, på Memorial Reginal Hospital i Hollywood, när kvinnans son Alex Lequio, skulle ha fyllt 30, men som tyvärr avled i förtid när han var 27 år gammal. 

"Ett ljus fyllt med kärlek lyser upp mitt mörker: jag kommer aldrig mer vara ensam, jag har fått tillbaka mitt liv" är kvinnans kommentar på tidningens omslagsbild på henne med den nyfödda flickan i famnen.

Skådespelaren specificerade senare att barnet egentligen är hennes barnbarn som föddes på grund av en önskan av sonen Alex. Han hade uttryckt denna önskan till sina föräldrar strax innan han påbörjade sina behandlingar.

Advertisement
ana_obregon_oficial/Instagram

ana_obregon_oficial/Instagram

Nyheten om skådespelerskans moderskap möttes av blandade reaktioner från allmänheten: vissa stöder kvinnan, som också delas av många kändisar som Cristiano Ronaldo och Elton John, medan andra förringar hennes val, mycket på grund av hennes höga ålder. 
"För några år sedan blev en 64-årig kvinnan fråntagen vårdnaden av sina tvillingar för att hon var för gammal, men den här kvinnan är förmögen, det är därför alla är tysta" är en negativ kommentar från en kvinna.

Många tar dock upp frågan om det lagliga i en sådan här praxis, som gör kvinnors kroppar till ett förhandlingsobjekt, vilket tar bort mänskligheten vid födseln. En minst sagt delikat och kontroversiell fråga, men vi kan inte göra annat än gratulera den nyblivna farmodern för det stora mod hon visade när hon tog detta svåra beslut.

Advertisement