Ett par matar sina hundvalpar med en vegan diet: de får böter och förbjuds att äga djur

av Titti Carlberg

29 Maj 2021

Ett par matar sina hundvalpar med en vegan diet: de får böter och förbjuds att äga djur
Advertisement

Kikärtor, ris och quinoa: detta, i flera månader var dieten för de två valparna som ägdes av James McKenzie och Megan Price, ett australiensiskt par med en fast vegan övertygelse. En näring som, enligt vad tjänstemännen i RSPCA-organisationen upptäckte, inte var nyttig för dem, varför de två fick böter och förbjöds att äga husdjur i tre år.

Som ofta händer i liknande fall orsakade den här historien uppståndelse, särskilt för att hundarna blev omhändertagna på grund av de dåliga hälsoförhållandena som de befann sig i. En av de två, avled tyvärr senare.

via ABC News

RSPCA - ABC News

RSPCA - ABC News

Det hela började när inspektörerna av RSPCA, en organisation som handlar om att förebygga och bekämpa grymhet mot djur, insåg att de två hundarna som ägs av paret från Cow Bay, i Far North Queensland, var i minst sagt dåliga hälsoförhållanden.

Utmärglade, underviktiga och allvarligt undernärda led de två hundarna, Ula och Roo, tydligt av näringsproblem, vilket hade kraftigt försvagat dem och reducerat dem till skinn och ben, i en fas i deras liv där de istället skulle få nödvändig energi för att växa. Enligt rapporten från RSPA fick paret böter på 7 000 euro och anklagas för misskötsel av djur, liksom för bristande efterlevnad av direktiven för deras hälsa.

Vegandieten som de två hundarna hade utsatts för i flera månader av sitt liv hade orsakat dem allvarliga hälsoproblem: uppenbarligen räckte inte kikärtor, ris och quinoa för att de skulle hålla sig friska och robusta. Enligt vad inspektörerna från djurrättsorganisationen sa hade Roo dessutom drabbats av en skada i tassen när han hoppade ner från en soffa och paret, utan att ta honom till veterinären skulle ha "medicinerat" honom med en hemgjort stöd, vilket bara förvärrade skadan.

 

Advertisement
RSPCA - ABC News

RSPCA - ABC News

Mot bakgrund av allt detta har RSPCA beslagtagit de två husdjuren som genast utsattes för en rehabiliteringsprocess. "Ni äter dödade djur, ni kommer aldrig att bli som oss - vi är veganer och vi älskar djur" var McKenzies ord när Roo och Ula blev omhändertagna.

Lilla Roo, underviktig och nästan oförmögen att gå på grund av skadan,överlevde tyvärr inte, trots att tre veterinärer gjorde allt för att få honom tillbaka på rätt spår. Även om paret, innan bortföringen, hade fått order om att ta valparna till en veterinärundersökning så snart som möjligt, gjorde de det aldrig, och vegan kosten - enligt vad veterinärer och inspektörer har rapporterat - gjorde bara saken värre.

Tack och lov så lyckades Ula, till skillnad mot Roo, återhämta sig från månader av olämplig bantning. Samtidigt fick paret, som dömdes till djurförbud i tre år, också betala veterinär och juridiska kostnader. Vad tycker ni om detta?

Advertisement