Detta är den ofelbara metoden för att ta reda på hur lång tid det är kvar till solnedgången: använd bara handen

av Titti Carlberg

24 April 2024

Fingermetoden för att räkna ut hur lång tid det är kvar tills solnedgången
Advertisement

Solnedgången representerar en av de mest suggestiva ögonblicken på dagen, oavsett om den är bakgrunden vid en romantisk dejt eller en stunds avkoppling. Man kanske är på rätt plats för att se solnedgången och väderförhållandena kanske är perfekta: det är dags att ta ett foto eller spela in en video. Men hur lång tid är det kvar till solnedgången, och framför allt, finns det något sätt att räkna ut det? Svaret är definitivt ja, vilket framgår av en video som delas på sociala medier som omedelbart blivit viral.

Advertisement

Hur lång tid är det kvar till solnedgången? En video visar en ofelbar metod

I videon ser vi en man som befinner sig utomhus: han står vänd mot solen, nästan vid horisonten, redo för solnedgången. Men hur lång tid är det kvar till solnedgången? Mannen sträcker ut sin arm mot solen och erbjuder en ofelbar metod för att räkna ut hur lång tid det är kvar innan solen försvinner bakom horisonten. Här är beskrivningen av videon.

Det finns ett väldigt enkelt sätt att göra detta. Sträck ut armen framför dig och kontrollera hur många fingrar som finns mellan solen och horisontens linje. Varje finger motsvarar ungefär en kvart: metoden fungerar överallt och alltid, den är särskilt användbar för att få en uppfattning om hur lång tid det är kvar till solnedgången.

I själva verket, vilket vi kan se i videon, kommer solens nedstigning ske om ungefär en halvtimme. Metoden som beskrivs är utan tvekan intressant och suggestiv, men fungerar den verkligen? Redan i kommentarerna till videon dyker det upp många tvivel.

Advertisement

"En tyst minut för de som har berg som täcker horisonten" och andra kommentarer till solnedgången

randomcultured/Instagram

Faktum är att några av kommentarerna uttrycker en viss förundran över denna metod: det är trots allt ett enkelt svar på frågan "hur lång tid är det kvar till solnedgången?". Men det betyder inte att den verkligen är ofelbar. Faktum är att en webbanvändare kommenterar "en tyst minut för dem som har ett berg som täcker horisonten": det är verkligen inte en liten del av världens befolkning, eller hur? En annan tar upp en mer teknisk kritik och skriver att metodens ofelbarhet "beror på breddgraden och årstiden", medan andra ger exempel på de mer nordliga breddgraderna, där man på sommaren till och med har midnattssol. Slutligen fokuserar en användare mer på fingertekniken och skriver "du missade möjligheten att ge långfingret till solen": vi har alla våra egna prioriteringar.

Fungerar verkligen denna metod för att se hur lång tid det är kvar till solnedgången?

Metoden med armen utsträckt mot solen, användbar för att beräkna hur lång tid till solnedgången, fungerar verkligen. Dock med vissa förutsättningar. För det första är det bra att förstå att det alltid är en uppskattning på 15-30 minuter: användbar för att få en idé eller för en reel på Instagram. För det andra är det en ofelbar metod om man befinner sig: på våren, med en platt horisont, utan berg, med en klar himmel, på breddgrader inte för långt norrut och inte för långt söderut. Som vi kan se finns det många villkor som måste uppfyllas för att ha ett mått som liknar det som visas i videon. Med det sagt, till exempel på sommaren kan varje finger vara värt inte 15 utan 20 minuter, medan på vintern kanske några färre minuter: det är en anpassningsbar måttenhet, helt enkelt.

Sammanfattningsvis erbjuder fingermetoden för att räkna ut hur lång tid det är kvar till solnedgången ett enkelt och okomplicerat alternativ för att uppskatta tiden som återstår till solnedgången. Detta är en ungefärlig indikation, som vi nämnde, men med en viss naturskön effekt. Och i något sammanhang är det kanske det senare som gäller. Till och med mer än solnedgången.

Advertisement