En video visar de gamla romarnas favoritspel på marknaden: det kan spelas än idag

av Titti Carlberg

08 Maj 2024

Advertisement

När vi tänker på de gamla romarna fokuserar vi ofta på deras historia eller ruinerna de lämnat åt oss. Vi kanske tänker på det romerska imperiet, som en trend på sociala medier, men vi fokuserar sällan på hur deras vardag såg ut, deras aktiviteter eller spelen de spelade på fritiden

En video visar det sistnämnda, ett antikt spel som romarna spelade när de hade tråkigt eller väntade på någon. Låt oss se hur det utfördes.

Advertisement

Spelet som de antika romarna spelade på marknaden: den virala videon

Vi befinner oss i Rom, staden som mest av allt förkroppsligar arvet från de antika romarna, och videon visar en guide som berättar en glimt av deras vardagliga liv. Framför Basilican Lulia visar guiden några små gropar grävda i stenen på trottoarkanten vid entren. Vid första anblicken kan vi tro att dessa är enkla brister: det har trots allt gått mer än 1000 år sedan denna byggnad användes. Men nej.

Guiden visar omedelbart vad detta spel, som spelades förr i tiden, går ut på. Med lite entusiasm och skicklighet försöker han passa in små stenar i groparna, även om resultatet lämnar mycket att önska. Men det var ju dock bara ett tidsfördriv på marknaden i väntan på sin tur.

Advertisement

"Om du inte satsar några sestertie spelar du bara till hälften": kommentarer till videon

Gropar vid Basilicata Lulia där de antika romarna spelade på marknaden

andreangelucci/Instagram

Kommentarerna till videon återspeglar förvåningen som besökarna känner när de får veta att dessa brister är avsiktliga gropar som användes av de antika romarna. Faktum är att en person ger komplimanger till guiden och skriver "du lyckas alltid visa oss de mest dolda kuriosa, tack". En annan, en kännare av Basilicata Lulia, kommenterar dock "på ett närliggande trappsteg borde det också finnas något som liknar ett schackbräde". En kommentar lyder "det var inte ens vi som hittade på tidsfördriven i köpcentra: de fanns redan på den romerska tiden för 2000 år sedan". Hur ska vi kunna säga att han har fel? 

Slutligen, finns det en som kanske identifierar sig för mycket med de antika romarna och skriver "om du inte satsar några sestertie spelar du bara till hälften". Att även de antika invånarna i den Eviga Staden gjorde så?

Det antika romerska spelet med gropar

Guidens berättelse är sanningsenlig och pratar om spelet med gropar, ett populärt tidsfördriv i antikens Rom. Som vi ser i videon lekte de med små bollar eller kulor på en spelplan som består av små gropar på marken. Att gå till marknaden innebar en möjlighet att umgås med andra, men de fick också vänta länge innan de blev serverade. Vilken bättre möjlighet finns det för att tillbringa tid och småprata med andra?

Exakt hur spelet spelades är än idag en fråga som är under diskussion, men reglerna måste dock ha varit enkla med tanke på marknadskontexten. Det är en avgjort fascinerande inblick i romarnas vardagliga liv, som en av kommentarerna understryker. När vi idag letar efter tidsfördriv medan vi väntar på att gå in i en butik, eller står i kö till kassan, kan vi trösta oss med att vi inte var de första. Det kanske är dags att skapa några gropar för att spela, men inte bara i Rom.

Advertisement