NASA närmar sig en asteroid av ovärderligt värde: den är rik på ädelmetaller men inte bara

av Titti Carlberg

02 Maj 2024

Till vänster en konstnärlig reproduktion av asteroid 16 Psyche, avbildad från höger av ett jordbundet teleskop
Advertisement

Av familjen asteroider som finns i kosmos är det särskilt en som har fångat forskarnas uppmärksamhet på grund av dess potentiellt ovärderliga värde. Detta är varför och var den befinner sig.

Advertisement

Den ursprungliga Psyche

En konstnärlig representation av rymdskeppet Psyche

NASA

Psyche är förmodligen inte bara en gigantisk utan också en "väldigt rik" asteroid, som kan innehålla imponerande mängder ädla metaller. Den befinner sig ungefär tre gånger längre bort från solen jämfört med vår planet och den har en oregelbunden form som påminner om en potatis. Dess bredaste punkt mäter 280 km, medan dess högsta punkt är 232 km lång och totalt 165 800 kvadratkilometer.

Det uppskattas att dess sammansättning beräknas vara en blandning av 30% sten och 60% metall. 3D-modellen av asteroiden antyder närvaron av två kratrar, vilket kan indikera en stor förändring i Psyches metallinnehåll och yttre färg. Detta kan dock bara bekräftas när NASA:s Psyche-uppdrag lyckas se se den på nära håll.

Forskarna tror att dess ursprung härrör från en serie av många våldsamma kollisioner, vilka den har överlevt sedan solsystemet bildades. Av denna anledning kan den avslöja hur Jordens kärna och andra planeter bildades.

Advertisement

Hur länge kommer NASA:s Psyche-uppdrag pågå?

Asteroid 16 Psyche avbildad av Ray's Astrophotography Observatory

Raysastrophotograhy/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Psyche upptäcktes av den italienska astronomen Annibale de Gasparis, som såg asteroiden för första gången den 17 mars 1852 och han gav den namnet av den grekiska själsgudinnan som gifte sig med Eros, kärleksguden.Eftersom det är den sextonde asteroiden som upptäckts, är dess fullständiga namn 16 Psyche och den representerar ett stort mål för NASA: rymdfarkosten med samma namn skickades upp den 13 oktober 2023 från NASA:s Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida, för att flyga förbi Mars och den beräknas nå sitt mål i mitten på augusti 2029. Totalt sex år och 3,6 miljarder kilometer senare.

Uppdraget är planerat för att kartlägga himlakroppens yta och egenskaper, som verkar vara en exponerad kärna av en urplanet. Men detta är inte den anledningen till intresset som döljer 16 Psyche: det uppskattas att de ädla metallerna den innehåller, inklusive järn, nickel och guld är värda omkring 10 kvadriljoner dollar

Vad kommer att hända efter resan mot Psyche?

Konstnärlig representation av asteroiden Psyche

NASA /JPL-Caltech/ASU/Peter Rubin/Wikimedia commons - Public domain

Expertena arbetade dag och natt för att kunna skjuta upp rymdfarkosten och låta den göra en epokal resa mot asteroiden, som förmodligen inte bara innehåller hemligheter kring Jordens ursprung, utan också ha ett ovärderligt ekonomiskt värde. Det kommer dock att dröja länge innan dessa hypoteser bekräftas.

Konstant övervakning av orbiten säkerställer att den kan fortsätta på sin väg in i den djupa rymden, med förmodliga kursjusteringar. När rymdfarkosten når Psyche i huvudasteroidbältet mellan Jupiter och Mars, kommer den att kretsa runt asteroiden under cirka 2 år för att undersöka olika aspekter såsom dess magnetiska egenskaper, gravitation och sammansättning. 

År 2026 kommer rymdfarkosten att närma sig Mars för att få en gravitationsknuff, vilket gör att den kan fortsätta sin resa. Uppdraget bör avslutas 2031.

Advertisement