NASA sände en video med ultradefinition som visar en katt från rymden, på 31 miljoner kilometers avstånd

av Titti Carlberg

27 December 2023

NASA sände en video med ultradefinition som visar en katt från rymden, på 31 miljoner kilometers avstånd
Advertisement

Experimenten på Psyche, uppdraget som syftar till att utforska den metalliska asteroiden, med samma namn, som finns mellan Mars och Jupiter, fortsätter att nå framgång efter framgång. Efter det första optiska meddelandet från 16 miljoner kilometer ut i rymden, och de första bilderna efter 26 miljoner kilometer, var det dags för en ultradefinitionsvideo. Och vad kan en sond sända ut i den djupa rymden? En katt, såklart

Advertisement

Psyche och optisk kommunikation med Jorden

Psyche och optisk kommunikation med Jorden

NASA/JPL-Caltech/ASU

Psyche-uppdraget påbörjades i mitten av oktober 2023 med en resa på mer än 3,5 miljarder kilometer för att nå asteroiden med samma namn. Psyche, asteroiden, är en del av huvudbältet mellan Mars och Jupiter, och valdes på grund av dess metalliska sammansättning. Under flygningen tog Deep Space Optical Communications eller DSOC en central roll, först med det optiska meddelandet och nu med videoöverföringen.

Allt är en del av det testprogram som NASA tänker genomföra med rymdsonden Psyche. Faktum är att under de två första åren av resan vill teamet som ansvarar för DSOC demonstrera möjligheten att överföra bredbandsvideo med ultradefinition. Nu är Psyche inte kapabel att generera videodata, men teknikerna på Jet Propulsion Laboratory bestämde sig för att göra sändningen minnesvärd med en rolig video. Och som vi alla vet väl, finns det ingen bättre huvudrollsinnehavare än en katt.

Advertisement

Videon med katten Taters skickades från 31 miljoner kilometer bort

Videon med katten Taters skickades från 31 miljoner kilometer bort

JPLram/Youtube

I samarbete med JPL:s DesignLab skapade DSOC-teamet en unik video med katten Taters som huvudrollsinnehavare, överlagd på rymdfarkosten Psyches omloppbana. Detta är första gången NASA har strömmat en video från 31 miljoner kilometer bort i rymden, med hjälp av laser. I det korta klippet, och ovanpå de andra elementen, jagar katten Taters, en mystisk röd prick på en soffa. Från en laser, såklart.

Videon kodades i infrarött på nära håll och överfördes från rymdfarkosten Psyche till Hale-teleskopet på Palomar-observatoriet. Videon laddades senare ner och sändes live till NASA:s Jet Propulsion Laboratory. Det kanske låter lite överraskande, med tanke på avståndet på 31 miljoner kilometer, men lasern övertäffade verkligen bredbandsanslutningarna till internet. 

 

Det viktiga med videon på Taters för rymdkommunikation

Det viktiga med videon på Taters för rymdkommunikation

NASA/JPL-Caltech

Att sända en video på Taters är inte bara ett mål i sig. Kort sagt: vi är inte på internet och detta är inte en enkel video på kattungar. Framgången med laserexperimentet belyser verkligen alla betydande framsteg som gjorts av DSOC, efter framgången med det "första ljuset" där det första meddelandet till Jorden sändes. Tack vare laserteknik laddade NASA:s DSOC-team ner 1,3 terabit data på en enda kväll. Men fördelarna med rymdkommunikation är dock andra. Extremt pedantisk noggrannhet är avgörande för laseröverföring i rymden, vilket innebär en revolution för kommunikationen under kommande interplanetära uppdrag. För att inte tala om jämförelserna mellan laserteknik och radiovågor, där den förstnämnda vida överträffar den andra.

Kort sagt, NASA:s tester på Psyche är inte bara nödvändiga ögonblick för uppdragets framgång, utan grundläggande steg mot en ny förståelse för rymden. Och för detta, kommer vi, inom en snar framtid, att tacka en tabbymönstrad orange katt som heter Taters, som jagar en laserprick.

Advertisement