Kina har nyligen skickat upp sex mystiska objekt i rymden: ingen vet varför

av Titti Carlberg

26 December 2023

Kina har nyligen skickat upp sex mystiska objekt i rymden: ingen vet varför
Advertisement

Nyligen placerade Shenlong, den kinesiska rymdfarkosten, även känd som Divine Dragon, sex objekt i Jordens omloppsbana. Rymduppskjutningar är dock inget nytt, vi hör ständigt talas om dem. Men vi skulle aldrig ha fått veta om Shenlongs uppskjutning om det inte var för en entusiast som upptäckte dess existens.

Advertisement

Vad är det för sex föremål som Kina har skickat upp i rymden?

Vad är det för sex föremål som Kina har skickat upp i rymden?

Devkhan/Spacecraft Wiki - CC-BY-SA

Shenlong har placerat sex objekt i omloppsbanan men vi vet inget om dem, vilket vi nämnde i artikelns inledning. De kallas för OBJEKT A, B, C, D, E och F, de har inte ens ett kodnamn, och de sänder ut väldigt märkliga radiosignaler.
Kort sagt, inför hemligheten kring uppskjutningen och satelliterna i omloppsbanan, undrar man över Kinas syfte och vad dess plan för rymden är.

Enligt satellitobservatören Scott Tilley verkar OBJEKT A sända ut signaler som liknar tidigare Chinese Divine Dragon-uppdrag, med signalen modulerad med en begränsad mängd data. Däremot sänder OBJEKT D och OBJEKT E lediga "reserverade platser"-signaler men kommunicerar inga ytterligare data. Det handlar om intermittenta utsläpp som aldrig tidigare skådats, vilket väcker desto mer tvivel och frågor om Kinas mål.

Advertisement

Sex mystiska föremål som skickats ut i rymden av Kina har upptäckts: hur?

Sex mystiska föremål som skickats ut i rymden av Kina har upptäckts: hur?

Devkhan/Spacecraft Wiki - CC-BY-SA

Scott Tilley, tillsammans med andra satellitspårare, upptäckte att Kina har skickat upp sex mystiska objekt till rymden. Men hur kunde de förstå att det fanns nya objekt som kretsade i Jordens omloppsbana? Fakum är att Tilley följde spåren efter rymduppskjutningen och pusslade med ledtrådarna på grund av:

  • radiosignaler från föremål;
  • observationer i de förväntade banorna;
  • frånvaron av andra kända föremål inom antennernas räckvidd..

Dessutom är moduleringen av signalerna som sänds ut från de sex kinesiska objekten unika, och har tidigare upptäckts endast i kinesiska uppdragsrymdfarkoster på 2280 MHz. I alla fall när det gäller OBJEKT A, i OBJEKT D och E var det svårare att känna igen de signaler som vi beskrev i föregående stycke.

Detta är inte första gången som Kina skickar liknande objekt till rymden

Dessutom är detta inte första gången som Shenlong-uppdrag har släppt mystiska föremål i rymden. Två gånger tidigare, i september 2020 och augusti 2022, med diskussioner mellan entusiaster och icke-entusiaster om syftet med dessa rymduppskjutningar. Vissa tror att det är servicemoduler eller objekt för eventuella tester, men inget har bekräftats av entydiga bevis.

För tillfället verkar det som att Kina trycker på gaspedalen i sitt rymdprogram. För närvarande har satellitobservatörer, som Scott Tilley, lyckats upptäcka mer information om de sex objekten som kretsar i Jordens omloppsbana. I hopp om att avslöja innebörden av dessa mystiska signaler och anledningen som förde ut dem i rymden.

Advertisement