En meteorit kraschar genom taket på ett hus

av Titti Carlberg

24 Juni 2023

En meteorit kraschar genom taket på ett hus
Advertisement

Meteoriter, skräp från rymdobjekt, som en asteroid eller en komet, är utan tvekan mycket fascinerande föremål, de har varit på ställen dit vi inte kan ta oss, för att sedan falla ner på ytan av vår planet på ett mystiskt och häftigt sätt. De har flera gånger upptäckts i olika delar av världen, men en av dem har blivit särskilt känd efter att ha kraschat genom taket på ett hus i New Jersey, USA och orsakat stor skada.

via The Times

Advertisement
The College of New Jersey/Facebook

The College of New Jersey/Facebook

En meteorit, stor som en potatis, föll från himlen och kraschade genom taket på ett bebott hus i New Jersey, Amerika, den passerade taket och landade i hyresgästernas sovrum. Den fortfarande varma stenen studsade från trägolvet mot taket och orsakade ytterligare skador.

Dess vikt låg på dryga 1,8 kilogram, vilket innebar att dess storlek inte var helt ofarlig: nedlandningen skedde i ett hörn i rummet, där meteoritens intergalaktiska resa tog slut.

Advertisement
Carley Gordon WSMV/Facebook

Carley Gordon WSMV/Facebook

Suzy Korp förväntade sig verkligen inte att hitta ett rymdobjekt i sin pappas sovrum när hon gick in i det. Det inre av stenen, sedd genom den brutna ytan, visade en krämig substans. Efter att ha lagt märke till hålet i taket förstod kvinnan vad det var för sten hon hade hittat. Faktum är att strax innan nedslaget hade det inkommit olika rapporter om ett eldklot som synts i området.

Att stenen fortfarande var varm är en särskilt intressant sak, eftersom meteoriter vanligtvis är kalla eller iskalla då de slår ner på jorden. 

Korp kontaktade polisen för att ta reda på vad hon skulle göra med stenen och ett team från HAZMAT, experter på farligt material, åkte till platsen för att utesluta att stenen var radioaktiv.

The College of New Jersey/Facebook

The College of New Jersey/Facebook

Under tiden kontaktade polisen Shannon Graham, fysikprofessor på College of New Jersey, för att lämna stenen hos honom och få den analyserad. Med hjälp av kollegor bekräftade Graham stenens kosmiska härkomst genom att visuellt inspektera den, mäta dess densitet och undersöka den under ett mikroskop.

Enligt hans analys handlade det om en LL6-kondrit, en stenig meteorit med låg järnhalt och en färg som liknar färsk cement, vilken går tillbaka till bildandet av solsystemet, alltså för cirka 4,6 miljarder år sedan.

The College of New Jersey/Facebook

The College of New Jersey/Facebook

Hammarstenen, namnet på den samling av meteoriter som träffar konstgjorda föremål som ett hus, har därför ett ovärderligt värde, om vi tar hänsyn till åldern för dess ursprung, innan någon planets uppkomst. Dess lossnande från rymden kan ha orsakat styckning av små delar, vilket entusiaster skyndade sig att leta efter i området där den kraschade.

Lyckligtvis orsakade dess nedslag ingen fysisk skada, bara materiell, men väckte dock stort intresse hos invånarna i området.

Advertisement