För första gången har människan "pratat" med en knölval på deras språk: målet är att förstå utomjordingar

av Titti Carlberg

30 April 2024

För första gången har människan "pratat" med en knölval
Advertisement

Forskare har lyckats att ha en "speciell konversation" med en knölval: detta kan underlätta eventuell kommunikation med utomjordingar, detta är varför.

Advertisement

En första 20 minuter lång konversation med en knölval

Språket som talas av utomjordingar på andra planeter är verkligen främmande för oss, liksom språket hos vissa varelser på Jorden som skiljer sig från oss: till exempel knölvalen. Att kunna kommunicera med dessa valar kan förenkla förståelsen av en möjlig dialog med en utomjordisk. Baserat på denna teori lyckades forskare ha ett aldrig tidigare skådat samtal med en val, en hona, som heter Twain, samtalet varade i 20 minuter.

Forskare från Alaska Whale Foundation, UC Davis och SETI, Search for Extraterrestrial Intelligence samarbetade för att nå detta mål. Och de lyckades. Men vad "pratade" människorna och valen om? Teamet gav sig ut med en båt från Alaskas kust på Frederick Sound, skickade sedan ut ett kontaktsamtal i havsvattnet och väntade på ett svar.

Advertisement

Kontaktsamtalet och svaret från knölvalen

En knölval som utför akrobatik, en tredjedel av kroppen kommer upp ur vattnet för att sedan landa på ryggen

Whit Welles Wwelles14/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Forskarna använde en undervattenshögtalare för att återge de ljud som sändes ut och spelades in en dag tidigare av Twains pods, som kan ha känt igen välbekanta samtal, kanske producerade av dem själva. Kontaktsamtalet, som förklarades av Brenda McCowan från UC Davis och huvudförfattare till studien, används av valar för att kalla på varandra eller för att meddela sin exakta position.

När Twain kom fram till båten utan tvekan, upprepade forskarna kontaktsamtalet 36 gånger med oregelbundna mellanrum: varje gång svarade valen på "hälsningen" genom att låta samma tidslängd passera när, till exempel, forskarna avgav signalen 10 sekunder efter Twains svar, väntade hon lika många innan hon interagerade igen med andra ljud, parallelliteten mellan tidsintervallen indikerar en medveten och avsiktlig kommunikation från djurets sida.

 

Experimentet förbereds inför en första kontakt med utomjordingar

Green Banks Telescope används för att kommunicera med utomjordingar

Image courtesy of NRAO/AUI/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Intrycket var att verkligen bli lyssnad på, säger Fred Sharpe från Alaska Whale Foundation, medförfattare till studien, i hopp om att Twain också upplevde samma sensation. Experimentet utfördes med godkännande av National Marine Fisheries Service och författarna till studien avråder alla som tänker försöka kommunicera "autonomt" med en val.
I vilket fall som helst tror de att detta är det första kommunikativa utbytet mellan människor och knölvalar på deras språk.

Kommunikationsutbytet med knölvalen kan likna det som intelligenta utomjordingar försöker kontakta oss med, förklarar Laurence Doyle från SETI: "De kommer att vara intresserade av att etablera kontakt och därför rikta in sig på mänskliga mottagare", som Twain gjorde. 

Målet är att skapa perfekta intelligenta filter och använda dem för att fånga upp alla främmande signaler från rymden, vilket kommer att skapa den första formen av kontakt.

Att förstå icke-mänsklig intelligens, enligt forskarna, gör att vi kan förbereda oss på vad vi ska göra om detta händer. På Jorden finns det varelser med en utvecklad intelligens, men som skiljer sig från människans: "Genom att studera dem kan vi bättre förstå hur en utomjordisk intelligens kan se ut, eftersom den inte är som vår"

Experimentet skulle kunna utvidgas till andra valar, inklusive delfiner, men även köttätare som samarbetar i jaktaktiviteter och sociala däggdjur som elefanter.

Advertisement