Ett gåtfullt förhistoriskt monument som liknar en hästsko har upptäckts i Frankrike: detta är vad de har upptäckt

av Titti Carlberg

17 April 2024

Ett hästskoliknande monument har upptäckts i Frankrike
Advertisement

Arkeologer har upptäckt ett annorlunda förhistoriskt monument som har en ovanlig form i Frankrike, i vilket även neolitiska artefakter hittades. Låt oss se detaljerna.

Advertisement

Det sammankopplade monumentet som upptäcktes i Frankrike

Flygbild över den sammankopplade inhägnaden

Jérôme Berthet, Inrap

Monumentet som upptäcktes av INRAP, det franska nationella institutet för förebyggande arkeologisk forskning, skiljer sig från de upptäckter som gjorts tidigare: det som utmärker det är tre runda inhägnader och det faktum att en av dessa liknar en hästsko. En ganska ovanlig form på en förhistorisk struktur, som gladde och överraskade forskarna.

Utgrävningarna, som utfördes före skapandet av ett grustag i Ouche-dalen, en biflod till floden Saone, ägde rum i kommunen Marliens, som ligger cirka 320 kilometer sydost om Paris och cirka 20 km öster om Dijon. I centrum av upptäckten antyder det mystiska monumentet som består av tre sammankopplade cirkulära områden, som totalt sett mäter 60.000 kvadratmäter, på en närvaro av yngre stenålder till tidig järnålder.

Monumentets inhägnad är drygt 11 cm i diameter i mitten, längre norrut men i anslutning till den föregående finns den 8 meter långa hästskoinhägnaden och i söder en öppen inhägnad. I de 2 sidoinhägnaderna finns ett lager av grus, vilket tyder på den uråldriga förekomsten av en pallisad.

Advertisement

Åldern på det förhistoriska monumentet och artefakter av en bågskytt

Föremål som utgör en bågskytts "panoply"

Pauline Rostollan, Inrap

Forskarna är inte säkra på monumentets ålder eller vad det användes till. Men i vilket fall som helst hittade de flintartefakter nära platsen: hypotesen är därför att konstruktionen av strukturen kunde ha skett under den neolitiska perioden, 7000 år f.Kr. Den exakta dateringen kommer att fastställas genom radiokolanalyser, som kommer att bekräfta eller inte dessa hypoteser.

Men inte bara det: i närheten av monumentet hittades också flera fynd som tillhörde klockbägarkulturen, som uppskattas ha varit för cirka 4.500 år sedan. Bland dessa utmärker sig 7 pilspetsar av flint, en dolk av kopparlegering, en tändare av flint och två bågskyttearmband. På en av de sistnämnda upptäcktes rester av järnoxid, eller snarare pyrit, som var väsentligt för att tända en eld. Detta tyder på begravningsmetoder, som dock inte har bekräftats.

Krukor och smycken i det mystiska monumentet

Allmän vy av Marliens-platsen

Jérôme Berthet, Inrap

Förutom keramikrester och ett halsband tillverkat av bärnstenspärlor, upptäcktes även en grav från 1500-1300 f Kr. på platsen, med fem cirkulära kapslingar, varav en är stängd. Enligt arkeologerna inrymde den större ett bål. Dessutom, nästan 400 meter längre bort, upptäcktes ytterligare en grav innehållande aska från järnåldern och flera smycken. Andra smycken hittades i krukor, däribland armband och ringar.

Ytterligare forskning kommer att belysa artefakterna som finns i det förhistoriska monumentet som inkluderar olika historiska perioder, för att bättre förstå deras ursprung och användning. Hästskomonumentet skiljer sig i detta fall från andra strukturer som vi sett tidigare och det är just detta som lämnar forskarna tveksamma till dess ålder och användning.

Advertisement