De ser en get som fastnat på avsatsen under en bro: alla frågar sig "hur hamnade den där?"

av Titti Carlberg

16 April 2024

De ser en get som fastnat på avsatsen under en bro: de frågar sig "hur hamnade den där?"
Advertisement

En bergsget hade fastnat på avsatsen under en bro i Kansas City, Missouri, men lyckligtvis lyckades några volontärer rädda den. Men hur hamnade den där?

Advertisement

Jeffrey, geten som fastnade under en bro i Missouri

En get med namnet Jeffrey krävde ett ingripande av KC Pet Project animal service som i samarbete med Kansas City Missouri Fire Department lyckades föra honom i säkerhet. Faktum är att djuret hade fastnat på avsatsen under en bro, utan någon flyktväg. Bergsgeten hade tydligen gått längs brons avsats i Swope Park-området tills den nådde ett stopp, en passage som blockerades av en järnbalk, och han kunde inte vända sig om för att gå tillbaka utan att riskera att falla.

Med ett rep lyckades volontärer och brandmän få bort Jeffrey från bron och förde honom till djurskyddshemmet där han genomgick veterinärkontroller och fick stanna över natten. Lyckligtvis mådde djuret bra och hade inte ådragit sig några allvarliga konsekvenser av sin prövning.

Efter händelsen uppdaterade KC Pet Project webben med ett inlägg på Facebook:

"Goda nyhetertill er alla! Jeffrey, den nyfikna geten som fångade våra hjärtan med sin vågade eskapad på bron, har officiellt påbörjat sitt nästa kapitel i sitt äventyr. Men vänta, det finns en vändning i berättelsen".

Advertisement

Berättelsen om geten på bron: han har en familj

Geten Jeffrey i säkerhet efter räddningen

KC Pet Project - Kansas City Missouri Fire Department (KCFD)/Facebook

Tydligen är Jeffreys riktiga namn Chug "och detta är en riktigt fin historia som jag ska berätta för er! Hans familj, som kärleksfullt har fött upp honom på sin gård en timmes väg från Kansas City har letat vitt och brett efter honom sedan han försvann hemifrån i februari. Kan ni föreställa er glädjen de kände när de fick se sin sedan länge försvunna vän stå på brons avsats!".

Efter att ha kontaktat volontärerna, väntar Chugs ägare med obeskrivlig glädje på hans hemkomst: "Vi är glada att kunna meddela att Chug nu är på väg hem till sitt hem, för att äntligen återförenas med sin familj!".

Allt slutade bra, men en fråga återstår hur hamnade han på brons avsats? Getter har en stark naturlig instinkt och en "hyperaktiv" karaktär, vilket är en del av deras natur. Förutom att ge "huvudknuffar", genom vilka de etablerar sin sociala roll inom flocken eller tränar sin styrka, har de en mycket stark tendens att hoppa och klättra.

Getens instinkt att klättra i berg

Freepik

För getter tjänar hoppning flera syften. I sin naturliga bergiga miljö kan de smidigt hoppa mellan klippor och klättra i brant terräng för att undkomma rovdjur eller för att leta efter näringskällor med föda.

Deras hopp kan vara väldigt höga, så det är inte förvånande att Chug kunde nå brons höjd med lätthet. Smidigheten i klättring och den hyperaktiva naturen hos dessa djur, som kan accentueras av individuellt temperament, tillåter dem att nå de mest otänkbara platserna , ibland bara drivna av önskan att utforska nya miljöer i jakt på olika stimuli.

Getter är extremt nyfikna djur som lätt blir uttråkade, samt har ett stort behov av att röra på sig och träna: förmodligen ville protagonisten i detta missäventyr bara ha lite kul innan han återvände hem, han hade förmodligen inte förväntat sig att bli stoppad av ett oöverstigligt hinder på sin väg.

Som tur var visade sig mänskligt ingripande vara effektivt och med ett lyckligt slut: Chug, efter sin ensamma utflykt på jakt efter nya äventyr, återvände hem hel och frisk.

Advertisement