Denna konstiga varelse jagar en man och attackerar hans ben: den verkar som utsprungen ur Jurassic Park

av Titti Carlberg

29 Mars 2024

Denna konstiga varelse jagar en man och attackerar hans ben: den verkar som utsprungen ur Jurassic Park
Advertisement

Föreställ dig att du befinner dig framför denna lilla varelse som jagar dig för att attackera dig: vad skulle du göra då? Och, du befinner dig naturligtvis i Australien. Men låt oss lära känna denna lilla varelse lite bättre.

Advertisement

Varelsen som ser ut att vara utsprungen från Jurassic Park

Du kanske aldrig har sett dem live, men dessa varelser existerar verkligen och verkar utsprungna ur filmen Jurassic Park från 1993: de ser ut som små dinosaurier och deras beteende kan verka ganska hotfullt. Men vad är det för slags djur? Om du har besökt Australien känner du säkert till dem: där kan de synas precis överallt, men första gången man stöter på dem kan framkalla en viss rädsla. Trots deras ringa storlek är det inte trevligt att se dem jaga människor med munnen vidöppen i avsikt att attackera. Men är de verkligen farliga och bör vi frukta dem?

Webbanvändarn Enzo Semaskovish, en reptilentusiast, som enligt "att utbilda och främja är att bevara", delade ett klipp på sitt Instagramkonto, med rubriken "En vanlig dag i Australien", i vilket man ser hur han jagas av denna märkliga varelse, men han verkar inte rädd, och inte ens när varelsen kastar sig mot hans ben försöker han skaka loss den.

Advertisement

Taggiga drakar, små australienska underverk

Taggiga drakar, små australienska underverk

semaskovsky/Instagram

Detta märkliga djur är inget annat än en fantastisk liten varelse: den kallas "Thorny Devil" och exemplaret i fråga finns i norra Australien, i ett särskilt torrt landskap som påminner om planeten Mars. Att befinna sig här ger en känslan att man inte befinner sig på Jorden varken när det gäller miljön eller denna lilla märkliga varelse. Dess kropp har taggar längs ryggen, vilka expanderar när den känner sig hotad och bildar något som liknar en solfjäder: en taktik för att skrämma rovdjur och som gör att den verkar större än vad den är. Dess storlek kan nå 20 centimeter i längd, som ökar vid de nämnda tillfällen, vilket gör att den framstår som en kraftfull och skräckinjagande varelse.

Utrustad med extrem smidighet kan den nå höga hastigheter när den springer och snabbt klättra upp för buskar och människoben, som vi ser i klippet. Dess stora anpassningsförmåga gör att den inte har några problem att överlevai fientliga miljöer som de australiensiska öknarna, rankad bland de mest märkliga naturliga underverken i känguruns land.
Men vad är det egentligen för ett slags djur? Dess utseende liknar en drake, men det är faktiskt en ödla.

Varför verkar Thorny Devil hotfull?

Denna varelse kan smälta in i landskapet som omger den och anta grå, röd, gul eller orange färg. För att motverka torrheten i dess livsmiljö, utnyttjar den nattdaggen som den kanaliserar genom sitt fjäll. Man tror att den i extrema fall gräver ner sig i sanden på jakt efter fukt. Forskare vet dock inte allt om denna otroliga art, dess utbredning och mängden levande exemplar. Men det som de vet med säkerhet är att dessa taggiga drakar livnär sig på myror och de äter till och med tusentals av dem per dag, och dess livslängd varar i drygt 20 år.

Den verkar dock inte speciellt intresserad av att bita människor: så varför är då denna lilla drake så ivrig? Enligt Enzos follower kanske den letade efter mat eller vatten och ber därför om hjälp. Någon frågar också om den är giftig, men följarna ger ett lugnande svar: taggdraken är inte giftig, men den försöker skrämma dem som kommer för nära och i värsta fall kan den bitas. Många tycker att den ser exakt ut som en av varelserna i Jurassic Park, medan andra fokuserar helt på den särskilt röda ökennyansen.

Många håller också med om att även om den försöker framkalla rädsla - vilket den faktiskt gör - så är den helt enkelt bedårande. Håller du med om det?

Advertisement