Den otroliga öppningsmekanismen på ett franskt kassaskåp från 1830: inbrotts- och minnessäkert

av Titti Carlberg

27 Mars 2024

Advertisement

Även om detta är modernitetens era, och den inte visar några tecken på att ta slut, fascineras vi ofta av antika föremål och allt som för med sig en bit av historien. Men det är inte alltid som vi fokuserar med en nivå av behärskning när det gäller vissa skapelser av hantverkare från det förflutna. En viral video visar oss ett kassaskåp från 1830 som har en otrolig öppningsmekanism, kanske till och med lite för komplicerad. Men hur är den gjord?

Advertisement

En viral video visar det otroliga säkerhetssystemet på ett kassaskåp från 1830

Videon visar det som till en början inte ser ut som ett kassaskåp. Det är gjort av smide och ser inte ut att ha några som helst skarvar, men skenet bedrar. För att öppna kassaskåpet är det faktiskt nödvändigt att identifiera och flytta rätt punkter i rätt sekvens och rätt riktning. Mannen i videon flyttar tre av dem bara för att öppna den lilla dörren som avslöjar låset i vilken han ska sätta en nyckel.

När han väl har satt i nyckeln ska den vridas endast några varv åt höger, men det går fortfarande inte att öppna kassaskåpet. Varför? Saknas det något? Mannen flyttar sedan en av de punkter som blev över och, medan han håller det stilla, lyckas han slutföra vridningen av nyckeln och, äntligen öppnar sig kassaskåpet. Inuti det finns det några träfack och vem vet vilken skatt.

Advertisement

"Jag som inte ens kommer ihåg mitt lösenord till mina mail" och andra kommentarer till den virala videon

cassaforte_peter_antique_safes/Instagram

Beundran, häpnad och en nypa humorism: de många kommentarerna på den virala videon visar en kombination av dessa tre attityder. Och med rätta, kan vi tillägga, eftersom kassaskåpet från 1830 är ett exempel på ett gammalt hantverk. En användare skriver "jag som inte ens kommer ihåg lösenordet till mina mail": den personen skulle förmodligen förlora innehållet i kassaskåpet för alltid. En annan person skriver "hoppas man aldrig behöver något akut", också för öppningen redan är tillräckligt lång som den är, utan stress. Vi nämnde beundran, som den som visades av en användare som kommenterade:

Jag blir lika förvånad varje gång jag ser den här videon. Tänk vilken teknik som användes för att skapa den för hundratals år sedan utan vår moderna teknik. Mannen var ett absolut geni.

Slutligen lyder en kommentar "tack mannen för att du delade den här videon, nu kan jag öppna kassaskåpet". En ny Lupin?

De välgjorda antika kassaskåpen

Exemplet vi har sett är ett av de mest intressanta och märkliga, men 1800-talets kassaskåp hade ofta komplexa mekanismer för att öppna dem. Tillverkade av smidesjärn, gjutjärn eller stål hade dessa föremål träfodrade interiörer och kombinations- eller nyckellås. Vissa speciella modeller hade dock också tidlåsningsmekanismer eller stöldfällor: allt i ett syfte att öka säkerheten och följaktligen stimulera mänsklig uppfinningsrikedom.

Naturligtvis har dagens kassaskåp en säkerhet baserad på andra behov och på teknisk utveckling som inte har något att göra med det förflutna. Men när man tittar på kassaskåpet från 1830 och dess smarta öppningssystem, dyker charmen vi nämnde i inledningen upp. Och som kanske är starkare än nyfikenheten att veta vad det innehåller: videon visar det inte, men vi är nöjda ändå.

Advertisement