De som tittar mycket på TV går oftare upp på natten för att gå på toaletten: forskare är säkra på detta

av Titti Carlberg

07 Mars 2024

De som tittar mycket på TV går oftare upp på natten för att gå på toaletten: forskare är säkra på detta
Advertisement

Att plötsligt vakna medan man sover är irriterande nog i sig, men att behöva gå upp mitt i natten för att kissa är ännu värre. Det är något som ingen människa uppskattar, men som en del forskare nu kan ha hittat de utlösande faktorerna för. Det står i forskningen som är utförd av Wenzhou Medical University att den misstänkte kan vara TV:n. Låt oss se hur.

Advertisement

Vad är nokturi: mer än bara en olägenhet

Vad är nokturi: mer än bara en olägenhet

Pexels

Att gå upp mitt i natten för att gå på toaletten och kissa är ett irriterande och vanligt fenomen som har ett namn: nokturi. Det är en störning som drabbar 48% av männen och 51% av kvinnorna i åldrarna 40 till 60 år. Dessutom, tillsammans med nokturi, följer också sömnlöshet: att plötsligt vakna för att kissa  gör det uppenbarligen svårare att somna om. Vilket inte alla lyckas med.

Att identifiera orsakerna till nokturi är inte lätt, eftersom det finns flera faktorer som bidrar till detta tillstånd. Bland de medicinska finns diabetes, benign prostatahypertrofi, blåssjukdomar och så vidare. För att inte tala om andra potentiella orsaker, som föreslagits av forskare från Wenzhou Medical University enligt vilka det är de som tittar mycket på tv som måste kliva upp för att kissa på natten. Men i vilken mening?

Advertisement

Att titta på tv gör att man blir kissnödig under natten? Forskningen

Publicerad i tidskriften Neurology and Urodynamics har det kinesiska teamet forskning redan en titel som i sig är ett program. Studien har i själva verket titeln "Association between television and/or videotimes and nocturia in adults: an analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey". Enligt forskningen finns det en koppling mellan att titta på tv eller andra skärmar mer än fem timmar om dagen och nokturi. I praktiken innebär det att vakna flera gånger under natten för att kissa.

Studien analyserade data från över 13 tusen vuxna och upptäckte en utan tvekan intressant koppling. Människor som tillbringade mer tid framför en skärm, oavsett om det är tv, dator eller mobiltelefon, hade 48% större risk att drabbas av nokturi. För att förklara detta resultat, hävdade forskarna, kan orsaken vara det blå ljuset som sänds ut av skärmarna, vilket stör melaninproduktionen och vår dygnsrytm.

Korrelation, slump eller både och?

Korrelation, slump eller både och?

Freepik

Det finns ett talesätt inom vetenskapen att korrelation inte innebär orsakssamband: i praktiken innebär kopplingen mellan två händelser inte ett orsakssamband. Om två händelser är korrelerade, visar liknande procentsatser, verkar bero på samma varibler, betyder det inte att det finns andra samband mellan dem. Korrelation kan i själva verket bara vara korrelation. Det är en risk som de kinesiska forskarna känner till väl och som de nämner i sin studie om nokturi. Det finns många andra faktorer som kan förklara detta medicinska tillstånd, förutom de vi såg i första stycket, som att dricka för mycket på kvällen, äta salt mat och så vidare.

Kort sagt, att titta för mycket på tv kan få dig att kissa flera gånger under natten, men inte ens forskarna vet varför. Eller så finns det bara en märklig korrelation mellan dessa två händelser som inte har något att göra med själva fenomenet. Det skulle inte ens vara första gången detta händer inom det vetenskapliga området. Oavsett om det stämmer eller inte, är det bäst att inte tappa referenshorisonten ur sikte: oavsett forskning är det inte bra att titta för mycket på skärmar, liksom att ha en obalanserad kost och inte sova tillräckligt. Det borde inte vara en forskning som säger oss det.

Disclaimer (friskrivningsklausul): Författaren till den här artikeln är inte läkare och informationen i artikeln är endast avsedd för informationssyfte och ersätter inte råden från din läkare eller annan vårdpersonal. Använd inte informationen i den här artikeln för att självdiagnostisera eller behandla ett medicinskt problem. Om du har några funderingar eller frågor om din hälsa, kontakta alltid en läkare eller en annan kvalificerad sjukvårdspersonal innan du påbörjar någon behandling eller gör några förändringar i din livsstil.

Advertisement