Ha parfym på sig på flyget? Det är ingen bra idé: anledningarna till varför man bör undvika, eller ha parfym på sig under en flygresa: bra eller dåligt? Det bästa valet enligt flygbolag

av Titti Carlberg

25 Februari 2024

Ha parfym på sig på flyget? Det är ingen bra idé: anledningarna till varför man bör undvika, eller ha parfym på sig under en flygresa: bra eller dåligt? Det bästa valet enligt flygbolag
Advertisement

Bära parfym under flygresan? Det kanske inte är en bra idé: låt oss se varför det skulle bättre att undvika spraya på dig din favoritdoft innan du går ombord.

Advertisement

Parfym under flygresan: varför inte?

Parfym under flygresan: varför inte?

Freepik

Parfym är något extremt personligt och måste väljas incdividuellt: det finns de som älskare söta och pudriga dofter, de som föredrar kryddigare och mer överdådiga essenser, och de som istället avgudar fräscha, citrus- eller blommiga fragranser. Kort sagt, frågan är helt subjektiv och att våga gissa andras smak inom detta område är ganska riskabelt. Hur många gånger har du passerat någon som har fått dig att rynka på näsan eller tvärtom gett dig en sensation av välbehaglig doft.

Detta beror på att i synnerhet eau de parfum, men också eau de toilette (vet du skillnaden mellan de två?) lämnar ett lätt märkbart spår, särskilt i en trång och stängd plats, som i en hiss, men även på ett flygplan: här kommer personen som bär den lämna doften hängandes i luften, utan att den kan flöda. Tvärtom, i utrymmen som butiker, tåg eller restauranger sprids parfymdoften lättare tack vare närheten av fönster och dörrar som underlattar luftcirkulationen.

Advertisement

En kvinna luktar "för mycket parfym" på flyget: passagerare klagar

Av denna anledning kanske det inte är bra att spraya på sig parfym innan man går ombord på ett flygplan: vissa kanske inte uppskattar det, särskilt de som är starkt känsliga mot lukter. Faktum är att det finns många människor som inte tål dofter, särskilt de starkare och i ett stängt utrymme utan luftcirkulation kan det bli väldigt irriterande.

Ett särskilt fall väckte webbens uppmärksamhet: en man kritiserades starkt efter att han hade anklagat kvinnan som satt bredvid honom på flygplanet för att ha sprayat på sig för mycket parfym, han tyckte att hon inte tog hänsyn till andras behov. Även om mannens reaktion ansågs överdriven av många, var det andra som höll med honom. De flesta tyckte dock att det var onödigt av honom att skämma ut kvinnan, men några försvarade mannen som sa att han upplevde en mardröm.

Kort sagt, att spraya på sig parfym under dessa omständigheter utan att ta hänsyn till andras möjliga obehag är inget som tvingar en att avstå helt från parfym: när planet väl har landat har man möjlighet att fräscha upp sig med sin favoritdoft utan att stöta på en massa argument. I vilket fall som helst, om du tar med dig parfym ombord, får flaskan inte överstiga 100 ml och den ska ligga i en väl förseglad genomskinlig påse

Nej till parfym på flyget, men inte bara

Nej till parfym på flyget, men inte bara

Freepik-Pexels

Kom också ihåg att vissa människor kan få en allvarlig negativ reaktion av vissa ämnen i parfymen, vilket du inte känner till innan. På ett flygplan kan det vara svårt för dem att undkomma allergin, vilket är en annan anledning till att du bör skjuta upp ögonblicket att bära parfym. Även flera företag undviker användningen av luftfräschare och parfym för att skydda sina anställda mot eventuell intolerans mot dofter.

Även flygbolagen är överens om att begränsa användningen av parfym på planet, men detta är inte det enda de rekommenderar att undvika: till exempel användningen av öppna skor och shorts är inte idealiskt, eftersom mattorna och området under kanske inte är helt rent, liksom sätena och fönstrena: så därför är det bättre att undvika att exponera kontakten mellan huden och ytorna till ett minimum, eftersom någon annan, före och efter dig, använder din plats och det finns inte tillräckligt med tid att sanera utrymmena ordentligt. Dessutom föreslår flygpersonalen att bära lager av kläder för att anpassa sig till temperaturen ombord på planet.

Brukar du ta hänsyn till dessa faktorer innan du kliver ombord, eller sprayar du på dig din parfym innan?

Advertisement