Ett rekordstort svart hål har upptäckts: den sväljer en sol om dagen och är det ljusaste som någonsin sett

av Titti Carlberg

24 Februari 2024

Ett rekordstort svart hål har upptäckts: den sväljer en sol om dagen och är det ljusaste som någonsin sett
Advertisement

Ett supermassivt svart hål som är så "hungrig" att den sväljer en sol om dagen har upptäckts: låt oss se detaljerna som forskare avslöjar om denna otroliga nyhet från rymden.

Advertisement

Den jättehungriga kvasaren: J0529-4351

Den jättehungriga kvasaren: J0529-4351

Nature Astronomy

Ett supermassivt svart hål, med en massa på cirka 17 miljarder solar och jättehungrig, har upptäckts av astronomer: belägen i centrum av en väldigt ljus galax kallas den J0529-4351. Den "sväljer" dagligen damm och gaspartiklar av en mängd som är lika med solen. Detta är det mest glupska svarta hål som hittills har upptäckts, enligt uttalanden från gruppen av astronomer, ledda av Christian Wolf från Australian National University.

Det är just dess glupska hunger som kännetecknar dess snabba tillväxt vilken tar den till gränsen för dess förmåga att inkorporera material. Svarta hål har en massa som är miljoner eller till och med miljarder gånger större än solens och är belägna i centrum av galaxer: genom ESO:s Very Large Telescope, European Southern Observatory, identifierade astronomer kvasaren i fråga, väldigt ljusare än andra och ljusare än någon himlakropp som någonsin har observerats. 

Kvasarer drivs av dessa enorma svarta hål, som ackumulerar material från den omgivande rymdmiljön med så hög energiaktivitet att de producerar synligt ljus, även från enorma avstånd. Av denna anledning är de synliga från Jorden och, i fallet med detta rekordstora suppermassiva hål ännu mer.

Advertisement

Detta svarta hål har en massa på 17 miljarder solar

Detta svarta hål har en massa på 17 miljarder solar

ESO/M. Kornmesser

https://www.nature.com/articles/s41550-024-02195-x

Materian som attraheras mot detta enorma svarta hål bildar en sorts skiva sju ljusår i diameter mer än 15.000 gånger det uppskattade avståndet mellan solens och Neptunus omloppsbana. J0529-4351 är så långt bort från oss att dess ljus färdas i 12 miljarder år innan det når Jorden. Wolf förklarar:

"Vi har upptäckt det snabbast växanda svarta hål hittills. Det har en massa på 17 miljarder solar och sväljer en sol om dagen. Detta gör den till det ljusaste objektet av alla de vi känner till i rymden."

Samuel Lai, doktorand vid ANU och medförfattare till studien, tillade: "Allt detta ljus kommer från en het ackretionsskiva som är sju ljusår i diameter: detta måste vara den största ackretionsskivan i universum.".

Enligt Christopher Onken är det svarta hålet så synligt att det är förvånande att det har förblivit okänt fram till idag, "då vi redan känner till ungefär en miljon mindre imponerande kvasarer. Vi har ju bokstavligen haft det framför våra ögon.".

Han förklarade också att denna himlakropp var närvarande i bilderna från ESO:s Schmidt Southern Sky Survey som förvärvades 1980, utan att dock erkännas som en kvasar.

J0529-4351 hade katalogiserats som en stjärna

J0529-4351 hade katalogiserats som en stjärna

ESO/Digitized Sky Survey 2/Dark Energy Survey

Att identifiera kvasarer är inte så enkelt: det kräver exakta observationer från väldigt stora ytor i rymden och de data som kommer fram är så täta att forskare i de flesta fall tar till maskininlärninsmodeller för att kunna undersöka dem och identifiera kvasarer, och skilja dem från andra objekt, om än med vissa begränsningar: modellerna är baserade på befintliga och kända data, därför kan en eventuell ny kvasar som är ljusare än de andra klassificeras som en vanlig stjärna nära Jorden.

För detta hade data som samlats in av ESA:s Gaia-satellit identifierat J0529-4351 som bara en stjärna, eftersom de tyckte den var för ljus för att vara en kvasar. År 2023 kände forskare från Siding Spring Observatory, Australien, igen det som ett supermassivt svart hål genom observationer i ANU-teleskopet, och de använde sedan mer exakta instrument och teleskop för att bekräfta det.

Kommer upptäckten av denna avlägsna himlakropp att kunna avslöja det ursprungliga universums hemligheter?

Advertisement