Vet inte du heller hur paprikakryddan tillverkas: att veta var den kommer ifrån är upplysande

av Titti Carlberg

08 Februari 2024

Vet inte du heller hur paprikakryddan tillverkas: att veta var den kommer ifrån är upplysande
Advertisement

Paprika är en av de populäraste kryddorna i köket, oavsett om den är kryddig eller söt, det används ofta i exotiska eller för att berika traditionella maträtter. Men hur görs paprikakryddan egentligen? Många tror att det finns en riktig paprikaplanta, men verkligheten är en helt annan.

Advertisement

Vad är paprika och var kommer den ifrån?

Vad är paprika och var kommer den ifrån?

Pexels

I inledningen nämnde vi att många människor tror att det finns en paprikaväxt, varifrån kryddan har erhållits. Lite som att det finns en rödpepparväxt. Som vi sa är verkligheten annorlunda, för i en viss mening är det sant. "Paprika" är i själva verket ett ungerskt ord som betyder "peppar" och paprika är en krydda som erhålls från malning av torkad paprika.

Paprika introducerades till Ungern från det osmanska riket och till en början användes det inte som en krydda. När bruket att torka och mala paprikan blev mer utbrett, användes det resulterande pulvret som ett läkemedel, med effekter som än idag studeras. Dessutom erhålls paprikakryddan från olika sorters paprika för att få olika smaker: söt paprika, kryddig och rökt.

Advertisement

Vad är skillnaden mellan kryddig och söt paprika?

Vad är skillnaden mellan kryddig och söt paprika?

Freepik

Svaret på rubrikfrågan är väl ganska självklar, eller hur? Men det är den egentligen inte. Vi har sett att paprika i huvudsak är ett pulver som erhålls genom att mala torkad paprika. Så smaken på paprikakryddan bestämms helt och hållet på vilken sorts paprika som torkas och används: i många delar av Europa är den vanligaste paprikakryddan den med söt smak. Men vad är skillnaden mellan söt och kryddig?

Skillnaden mellan de två smakerna är capsaicin. Faktum är att capsaicin är den kemiska föreningen som ansvarar för kryddigheten hos paprika och chili. Söt paprika erhålls från paprika utan frön och inre filament, rik på capsacin. Men för att få en kryddig smak på paprikakryddan, inkluderar den dessa delar av paprikan, som gör att det blir en kryddig smak. Men det finns också rökt paprika, som erhålls med en torkningsprocess genom rökning.

Paprikakrydda eller chilipeppar, liknande ursprung, olika destinationer

Paprikakrydda eller chilipeppar, liknande ursprung, olika destinationer

Pexels

Paprika förväxlas ofta med chilipeppar, men det finns betydande skillnader mellan de två kryddorna som kommer till uttryck både i produktion och användning. Faktum är att, som vi har sett, paprika är en krydda som erhålls genom att torka och mala specifika paprika (inklusive het) och som kan vara söt, kryddig eller rökt. Chilipeppar, istället, får man genom att torka och mala de kryddigaste varianterna av chilipeppar. När det gäller matlagning har dock paprikakryddan ett stort inflytande på matens smak, oavsett vilken sort man smaksätter med. Chilipeppar, å andra sidan, ger kryddighet utan att påverka de aromer som redan finns i maträtten. I slutändan är valet bara ett smakprov, eftersom båda kryddorna kommer från växter som är väldigt lika varandra. Men med få avgörande skillnader.

Advertisement