Den ryska kosmonauten Oleg Kononenko slår alla rekord: han är den som har tillbringat längst tid i rymden

av Titti Carlberg

07 Februari 2024

Den ryska kosmonauten Oleg Kononenko slår alla rekord: han är den som har tillbringat längst tid i rymden
Advertisement

En av anledningarna till att rymden fascinerar oss så mycket är uppnåendet av nya mål. Nya upptäckter, planeter som kan vara värdar för liv och nya rekord att uppnå. Ett av dessa rekord har uppnåtts av kosmonauten Oleg Kononenko, som nyligen blev den som har tillbringat längst tid i rymden.

Advertisement

Rymdutforskningsveteran: vem är Oleg Kononenko

Rymdutforskningsveteran: vem är Oleg Kononenko

Alexander Gerst/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Rekordet för mannen som har tillbringat längst tid i rymden byggs på dag efter dag. Detta stämmer för var och en av de etapper som ledde till att Oleg Kononenko slog det tidigare rekordet, men det är också sant för alla milstolpar som tog honom ut i rymden.

Kononenko, född 1964, är i själva verket en kosmonaut vars karriär startade 1996 när han valdes ut av ROSCOMOS, den ryska rymdorganisationen. Kosmonauten har sex rymduppdrag bakom sig, varav den senaste är den nuvarande Expedition 70/71 som han tillbringar ombord på ISS. I en intervju med den ryska nyhetsbyrån TASS beättade Kononenko om sin kärlek till rymden och att han aldrig hade haft en tanke på att slå ett rekord. Men han erkänner dock:

Jag är stolt över alla mina prestationer, men jag är ännu mer stolt över att rekordet för den totala varaktigheten för mänsklig vistelse i rymden innehas av en rysk kosmonaut.

Advertisement

Mer än 878 dagar i rymden: Oleg Kononenkos rekord

Mer än 878 dagar i rymden: Oleg Kononenkos rekord

Nasa - Public Domain / Andrey Shelepin/NASA

Under uppdraget Expedition 70/71 uppnådde Kononenko 878 dagar och 12 timmars vistelse i rymden. Därmed slog han det tidigare rekordet som Gennady Padalka, även han en rysk kosmonaut, hade satt, som hade uppnått 878 dagar, 11 timmar och 29 minuter. Visst, detta är bara detaljer, men som visar på en vilja att övervinna gränser när det handlar om rymduppdrag.

Kononenkos vistelse på ISS började i september 2023 och kommer att pågå till juni 2024. Detta betyder att den ryska kosmonauten vid slutet av uppdraget Expedition 70/71 kommer att överskrida 1100 dagars vistelse i rymden. Han kommer med det slå ännu ett rekord och visa att det finns ett fungerande samarbete mellan USA och Ryssland på den Internationella RymdStationen.

Detta är varför Kononenkos rekord är otroligt

Detta är varför Kononenkos rekord är otroligt

Nasa - Public Domain

Om vi tänker på de över 878 dagar i rymden, som både Kononenko och Padalka tillbringade, kan vi bara göra några beräkningar. Det handlar om nästan två och ett halvt år i rymden, vilket i Padalkas fall kommer att bli mer än tre år. Rekordet för en kvinnlig astronaut uppnåddes av Peggy Whitson, följt av Samantha Cristoforetti, med sina 370 dagar. Rekordet för den längsta kontinuerligt tillbringade tiden i rymden, innehas av Valeri Polyakov, med 437 dagar och 18 timmar.

Låt oss vara tydliga: Oleg Kononenkos rekord och de tidigare rekorden är otroliga, men inte bara på grund av deras varaktighet i rymden. Som regel är den kumulativa vistelsen i rymden inte alltid så lång, och det av goda skäl. Långa resor och vistelser i rymden kan få konsekvenser för astro- och kosmonauternas fysik, såsom förlust av ben- och muskelmassa. Allt återhämtningsbart inom några månader, naturligtvis, men vilket ger en viss komplexitet till Kononenkos och hans kollegors bedrift. Som nu väntar på att överskrida 1000 dagar.

Advertisement