Det där ljudet man hör när man lutar sig mot kudden kommer från kroppen av en exakt orsak

av Titti Carlberg

08 Februari 2024

Det där ljudet man hör när man lutar sig mot kudden kommer från kroppen av en exakt orsak
Advertisement

Har du någonsin uppfattat ett märkligt ljud på natten som har hindrat dig från att somna? Det vi syftar på kommer direkt från din kropp. Om svaret är ja, berättar vi här vad det är och vad som orsakar det.

Advertisement

Att höra hjärtats rytmiska slag

Att höra hjärtats rytmiska slag

Freepik

Medan vissa människor kämpar för att somna på natten uppfattar de ofta ett märkligt "oljud" från deras kropp, vilket kan larma dem eller fördröja sömnen ytterligare. Faktum är att när man har huvudet på kudden, kan man uppfatta ett slags rytmiskt ljud, som verkar höra ihop med hjärtslagen. Om du lider av tinnitus vet du förmodligen vad vi pratar om : det är ett slags surr, ett sus som hörs i ett eller båda öronen, som inte kommer från någon yttre källa. Det kan uppstå närsomhelst under dygnet, vara konstant eller tillfälligt, men har vanligtvis alltid samma egenskaper. 

Men när det inträffar på natten kallas det "pulserande tinnitus" och beskrivs som en synkron puls som liknar ljudet av hjärtslag. När man går och lägger sig på kvällen eller ändrar huvudposition kan detta rytmiska ljud öka, men även minska. För vissa är detta pulserande väldigt irriterande, och i vissa fall kan det störa nattsömnen. Även om det inte är oroande till sin natur, kan det till skillnad från vanlig tinnitus ha en specifik bakomliggande orsak.

Advertisement

Pulserande tinnitus: vad det är och varför det uppstår

Pulserande tinnitus: vad det är och varför det uppstår

Freepik

Som vi sa, uppfattas pulserande tinnitus som ljudet av hjärtslag: när hjärtfrekvensen ökar blir suset snabbare och viceversa. Men under natten, när den yttre tystnaden gör det mer uppenbart, kan det representera ett stort problem: att kunna somna när man hör sina hjärtslag är inte lika avslappnande som personen man älskar. Men vad döljer sig bakom detta fenomen? I avsaknad av specifika medicinska tillstånd är en av de främsta utlösande faktorerna för pulserande tinnitus ångest

Men hur utlöser ångest detta pulserande i öronen? En känsla av oro orsakar det som kallas "stressreaktion", även känd som flykt eller kamp, vilket aktiverar förändringar i kroppen och predisponerar den för en överhängande nödsituation. Våra sinnen är då på helspänn, inklusive hörseln. I huvudsak utlöser ångest en stressreaktion som i sin tur stressar kroppen, som uppvisar detta sympton som svar.

När stressreaktionerna är frekventa på grund av upprepade oroliga beteenden, har kroppen inte den återhämtningstid som krävs för att kunna slappna av och går in i hyperstimulering och förblir i oroligt tillstånd. Så, vad ska man göra åt det?

Att förbättra sin livsstil kan hjälpa

Att förbättra sin livsstil kan hjälpa

Freepik

Det uppskattas att cirka 10-15% av världens befolkning tillfälligt har upplevt tinnitus eller upplever det kroniskt. Det kan ibland vara svårt att spåra det tillbaka till en exakt orsak. En specialiserad medicinsk konsultation och information från föreningar som syftar till att koppla samman människor runt om i världen som upplever tinnitus är avgörande för att identifiera den bästa behandlingsterapin för specifika fall.

Parallellt med allt relaterat till en specialkonsultation har flera studier visat effektiviteten av vissa livsstilsförändringar som kan hjälpa till att förbättra hanteringen av tinnitus, även pulserande tinnitus.

Om orsaken beror på ångest och känslomässig spänning kan det hjälpa att försöka slappna av för att desarmera kroppens vakenhet. Även om dessa strategier inte är ett botemedel, kan de vara till hjälp för att förbättra det övergripande välbefinnandet:

  • Ta ett djupt andetag och lyssna på det så kallade vita bruset, ett sorts ljud som hjälper kroppen och sinnet att slappna av och eliminerar stressade tankar;
  • Undvik koffein, som har en stimulerande effekt på nervsystemet;
  • Bli inte orolig när du uppfattar detta oroande symptom för att inte underblåsa känslan av stress;
  • Utöva regelbunden fysisk aktivitet, av lätt-måttlig intensitet, för att främja fysisk och mental avslappning;
  • Anta en hälsosam kost, föredra fiberrik mat;
  • Genom att ge din kropp tid att återhämta sig från stress, träna avslappningstekniker som meditation och acceptera symptomen utan att kämpa emot eller oroa sig för dem, när stresskänslan väl har försvunnit försvinner också pulserande tinnitus.

För en korrekt hantering av symptomen är det möjligt att vända sig till organisationer som hjälper till att förstå och hantera pulserande tinnitus. Om du lider av detta problem är det viktigt att konsultera en läkare för att få en adekvat diagnos och behandling.

Har du någonsin haft detta problem? Lyckades du lösa det?

Informationen i denna artikel ersätter inte på något sätt en sjukvårdspersonals åsikt och ska inte heller tolkas som medicinsk rådgivning eller som en källa till individuell självdiagnos.

Advertisement