Matematisk utmaning: lyckas du lista ut vilken siffra som motsvarar bokstaven A

av Titti Carlberg

07 Februari 2024

Matematisk utmaning: lyckas du lista ut vilken siffra som motsvarar bokstaven A
Advertisement

Välkommen till ett nytt huvudbry som, precis som många andra, har att göra med... siffror! Det stämmer: även om matematik inte är många människors passion, har miljontals webbanvändare blivit passionerade av onlineutmaningar som testar deras förmåga att lösa problem och ekvationer. Men du behöver inte oroa dig om siffror inte är din starka sida: utmaningens verkliga svårighet handlar inte bara om att känna rill de matematiska reglerna, utan kräver att du använder en annan färdighet! Vilken? Låt oss ta reda på det.

Advertisement

Matematisk utmaning: mental snabbhet är avgörande

Matematisk utmaning: mental snabbhet är avgörande

Freepik

Visst är ekvationer för de flesta av oss ett avlägset minne, kopplat till vår lyckliga tid i skolan. Även de som är bra på att lösa dem är kanske inte längre så tränade, men har man väl lärt sig matematikens grundläggande regler har man knappast glömt dem: det är bara att damma av minnet och tillämpa reglerna när de behövs, som i detta fall. Som vi nämnde är dock elementära kunskaper i ämnet en bra del av de nödvändiga färdigheterna, men det är inte allt: mental hastighet är också grundläggande, med tanke på att den tillgängliga tiden i de flesta utmaningar är begränsad.

För att inte tala om koncentration och förmågan till logiska resonemang: kort sagt, för att klara detta test på rekordtid måste du ge allt. Som vi kommer ihåg av dessa utmaningar är de inte bara roliga, utan hjälper det mentala sinnet att hålla sig tränat och aktivt medan man provar att lösa uppgifterna. Är du redo att sätta igång?

Advertisement

Matematisk uppgift: vilken siffra ska ersätta bokstaven A?

Matematisk uppgift: vilken siffra ska ersätta bokstaven A?

Curioctopus

Nu har vi äntligen kommit fram till den matematiska uppgiften: som förväntat är det en ekvation som du inte ska lösa genom att lista ut slutsumman, utan upptäcka identiteten för ett av elementen: bokstaven A. Operationen som ska utföras är: 4x5+Ax5+1=51

Slutresultatet är därför tydligt, men en grundläggande siffra saknas, gömt bakom bokstaven A.

Utmaningen är att kunna lista ut siffran inom sex sekunder: klarar du det?

Mental snabbhet är som vi nämnde väsentligt i detta fall och det går att uppnå den genom att ofta öva på dessa tester eller andra konstruktiva aktiviteter som hjälper sinnet att "färdas snabbt". Om du sedan minns vilka operationer som ska prioriteras i matematiska ekvationer, kommer du garanterat att lyckas!

Innan du kollar på lösningen, som vi visar nedan, starta tidtagaruret och gissa utan att konsultera svaret!

Lösningen på den matematiska uppgiften

Lösningen på den matematiska uppgiften

Freepik

Då är vi här: vid det här laget är det dags att ta reda på om svaret du kom fram till verkligen är det rätta. Den här uppgiften har egentligen inte en enda korrekt lösning, men de flesta webbanvändare är eniga när de säger att rätt procedur är denna:

4x5+2x5+1=20/2x5+1=10x5+1=51. 

Så, därför är det siffran 2 som gömmer sig bakom bokstaven A, enligt de flesta.

Men det är inte alla som håller med om denna slutsats: vissa hävdar att ekvationen bör utföras så här:

4x5/2x5+1=51, alltså: ((4x5)/2)x5)+1=(20/2)x5+1)=(10x5)+1=51

I vilket fall som helst kommer båda räknesätten fram till att rätt svar är siffran 2. Håller du med om detta resultat?

Advertisement