Vad är det som är så speciellt med matcha-te som skiljer det från andra tesorter?

av Titti Carlberg

05 Februari 2024

Vad är det som är så speciellt med matcha-te som skiljer det från andra tesorter?
Advertisement

De senaste åren har vi sett det mycket oftare, i stormarknader och på tesalonger, men det är fortfarande höljt i en aura av mystik. Vi pratar om matcha-te, som av vissa anses vara ett oumbärligt stöd för fysisk balans, och av andra en exotisk marknadsföringsgimmick. I den här artikeln ska vi titta på vad matcha-te är och varför det har blivit så populärt, samt egenskaperna som gör det så annorlunda från andra sorters te.

Advertisement

Vad är matcha-te?

Vad är matcha-te?

Pexels

Matcha-te är en sort av grönt te som endast odlas i Japan. Ursprungligen kommer matcha från Kina men det introducerades till öarna i den Stigande Solens Land runt 1200-talet, och blev senare karaktäristiskt för japansk kultur. Om historien inte är nog, är det som gör matcha-te unikt skörd-, torknings- och malningsfasen. Matchabladen är malda tills de blir ett väldigt fint, ljusgrönt pulver.

Under årens gång, först i Japan och sedan i resten av världen har matcha-te blivit väldigt känt för sina välgörande egenskaper. Det var redan känt bland samurajerna förr i tiden som en sorts mirakelmedicin men idag, i vår mer "sekulära" era, är detta gröna te uppskattat för sitt höga antioxidantinnehåll och för aminosyran L-Theanine.

Advertisement

Varför skiljer sig matcha-te från andra sorters te?

Varför skiljer sig matcha-te från andra sorters te?

Pexels

I föregående stycke såg vi hur matcha-te kan skilja sig från andra teer som marknadsförs och konsumeras i världen. Det att faktum att det är ett pulver och inte ett blad, ändrar också tillvägagångssättet, som vi kommer att förklara inom kort. Matcha-te konsumeras inte genom infusion utan genom att man vispar det vilket förbättrar intaget av antioxidanter och L-Theanine. För det första motverkar antioxidanter cellulärt åldrande och erbjuder avgiftnings- och dräneringsfördelar. För det andra är L-Theanine en aminosyra som ökar lugnet och balanserar den naturliga närvaron av koffein i matcha-te. Dessutom ökar det uppmärksamhetsförmågan och förbättrar koncentrationen, tack vare en ökning av serotonin och dopamin. Kort sagt, matcha-te är unikt om vi tänker på odlingsplatsen, produktionsteknikerna och även beredningsmetoderna.

Hur tillagas matcha-te?

Hur tillagas matcha-te?

Pexels

Exakt, även tillagningen av matcha-te skiljer sig från andra teer. I själva verket är det en japansk ritual som också involverar djupt symboliska aspekter. Om vi vill tillaga matcha-te är vi naturligtvis inte tvungna att följa alla stegen  i ceremonin. Det är dock alltid bra att ägna några minuter åt hela proceduren, vilket gör den till en stund av lugn för dig själv och din balans.

För att tillaga matcha-te måste du först värma en porslinskopp med varmt vatten och sedan ställa den på tork. Du kan värma vattnet till matcha, men utan att låta det koka. Därefter häller du det varma vattnet i den varma koppen och lägger i en halv tesked matcha. Tekniskt sett är det bästa att använda en chasaku, en bambupaddel, och sedan vispa med en bambuvisp. I avsaknad av dessa två tillbehör går det bra med en tesked: det bästa är att vispa med omväxlande cirkulära och tvärgående rörelser, tills du erhåller en homogen blandning. Nu kan du njuta av ditt äkta matcha-te.

Advertisement